Tort De Ziua Mea
Sursa Tort de ziua mea
articol scris de alexa blog bunatati-delicatese.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Pentru Blat:
4 oua
4 linguri de zahar
4 linguri de faina
1 plic zahar vanilat
un vf de cutit sare
Pentru crema ganache:
400 gr ciocolata amaruie
400 ml frisca lichida
1 cana apa
1/2 cana ulei
200 gr faina
4 oua
Pentru crema de smantana
600 gr smantana acra
100 gr zahar pudra
150 gr mascarpone
1 lingurita coaja de lamiae/portocala
1 cutie kirsch grutze
Pregatim prima data, compozitia pentru blat, e bine ca ouale sa fie la temperatura camerei. Separam albusurile de galbenusuri. Intr-un vas, punem galbenusurile, zaharul, un plic de zahar vanilat, mixam la viteza maxima, apoi adaugam faina lingura cu lingura si mixam din nou pana obtinem o crema fina, de un galben deschis. Intr-un alt vas, batem albusurile de ou, impreuna cu praful de sare, pana obtinem o spuma consistenta. Este momentul sa amestecam cele doua compozitii. Albusurile le incorporaram in crema de galbenusuri, trepat, amestecand de jos in sus cu o spatula sau o lingura de lemn, cu mare grija.
Turnam compozitia obtinuta intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina si distribuim in mod egal cu ajutorul unei linguri. Dam la cuptorul preincalzit, la foc mic. Este gata cand prinde o culoare aurie, mie nu mi-a luat mai mult de 20 de minute sa-l coc.
Pregatim si gogoselele, apa si uleiul se dau in clocot, apoi se adauga faina toata si se freaca bine, dupa ce se raceste putin se adauga ouale unul cate unul si mixam in forta. Cu ajutorul unui shpritz punem in tava tapetata cu hartie de copt cate un mot mic de aluat ca sa ne iasa gogosele mici nu ca chiox-urile din ecler, coacem cam 10 min la foc rapid.
Intr-o craticioara antiaderenta punem frisca lichida si ciocolata rupta bucati si dam pe foc pana se topeste ciocolata, apoi o bagam la rece ca sa fie buna de mixat. Dupa racire o mixam bine pana devine spuma.
Crema de smantana o pregatim mixina smantana cu mascarpone, cu zaharul pudra si cu coaja de lamiae/portocala, pana devine pufoasa dar putin laptoasa.
Incepem sa montam tortul, pe o forma cu inel fixam blatul, il insiropam putin cu un sirop din apa si zahar ( eu am pus sirop de lamie cu putina apa),
apoi intindem crema ganache de ciocolata amaruie,
dupa un strat subtire de crema de smantana
in care fixam gogoselele,
peste care punem cirese din kirsch grutze
apoi din nou crema de smantana, batem putin forma de masa ca sa intre crema printe gogosele si dam la rece de pe o zi pe alta.
A doua zi scoatem tortul si il ornam cu frisca batuta proaspat si decoram dupa preferinta, eu am ales carliontii de ciocolata ca sa fie mai ciocolatos.