Tort De Struguri Cu Crema De Vin
articol scris de casutalaurei blog casutalaurei.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
O reteta din “Secretele bucatariei” pe care am ales-o ca tortulet de ziua mea. N-am respectat reteta intru totul, de pilda, n-am feliat blatul in trei straturi ci doar in doua si n-am pus jeleu de coacaze ci doar un strat de crema cu struguri. Personal as face mici modificari la reteta, nu agreez prea mult frisca in crème ci as inlocui-o cu mascarpone, sunt sigura ca ar o iesi o crema muuuuuuult mai fina. Singurul motiv pentru care n-am facut-o, era pentru ca abia iesisem din spital cu Petrica si nu avusesem timp de cumparaturi, asa ca m-am multumit cu ce aveam prin casa. Dar, cum va spuneam, eu una as folosi mai degraba mascarpone decat frisca batuta si albus spuma.
De asemenea, foarte important pentru gustul final este vinul folosit, gustul si aroma acestuia va influenta foarte mult rezultatul final. Eu am folosit un vin rose, cu un gust delicat ce s-a simtit foarte finut si subtil in gustul final. Cel mai important este sa folositi un vinut bun si sa aveti grija sa gustati crema caci daca vinul e mai putin dulce, s-ar putea sa mai fie nevoie de niste zahar in crema ca sa aiba gustul dulce ideal.
Blatul de mai jos este cel din reteta originara, eu am preferat sa prepar pandispanul meu obisnuit (cu nitica cacao) la cantitatile 6 – 6 – 6. De obicei, tinand cont de faptul ca forma mea de tort are 26 cm si imi plac torturile inalte, fac blatul la cantitatile de 8 – 8 – 8, de data asta nu m-am complicat pentru ca nu aveam decat 6 oua in frigider si mi-a fost prea…greu (citeste lene) ca sa merg sa mai cumpar. Na, c-am recunoscut sincer.Acestea fiind spuse sa vedem retetaBlat de pandispan:
- 100 gr. ciocolata amaruie
- 20 gr. unt
- 4 oua
- 150 gr. zahar
- un plic zahar vanilat
- 60 gr. migdale macinate
- 60 gr. faina
- 2 lingurite praf de copt
- sare
Incingem cuptorul la 180 grade C. Topim in bain-marie ciocolata cu unt, in alt bol separam ouale iar galbenusurile le amestecam cu zaharul tos si zaharul vanilat. Batem albusurile spuma teapana dupa care punem laolalta spuma de albusuri cu crema de galbenusuri, mestecam cu grija, adaugam migdalele, faina, praful de copt si ciocolata topita. Tapetam forma de tort, turnam aluatul si-l introducem in cuptorul preincalzit. Ar trebui sa cam fie gata in circa o jumatate de ora. Cand e gata, se scoate si se lasa sa se raceasca, se desprinde marginea formei iar blatul se lasa sa raceasca complet.
V-am scris reteta in caz ca vreti s-o incercati, eu una nu pot spune daca e buna sau nu pentru ca nu am incercat-o. Musai trebuie sa tineti seama ca cantitatile de mai jos sunt pentru o forma de 22 cm, daca aveti o forma de tort mai mare (ca mine), cred ca e cazul sa va ganditi la dublarea cantitatilor pentru un tort….maiestuos si ceva mai rasarit.
Crema de vin
- 250 ml frisca (sau crema mascarpone – stiu sunt cam insistenta cu chestia asta)- 200 ml vin rosu- suc de struguri rosii- 2 oua- un plic de gelatina – cititi pe plic ce cantitate de lichid incheaga respectiva cantitate si orientati-va in functie de respectivele informatii.- 150 gr. zahar (sau putin mai mult…dupa gust)- 400 gr. struguri negri – am gasit unii….o bunatate- 4 linguri jeleu de coacaze (optional daca puneti doua niveluri)
In doua boluri, separam ouale. Mestecam galbenusurile cu 100 grame de zahar. Cate putin adaugam si vinul, mestecand continuu. Punem aceasta crema pe foc in bain- marie (musai) cam trei minute, intr-un pahar punem gelatina la inmuiat in putina apa dupa care o adaugam in crema de galbenusuri cu vin, mestecam ca sa se dizolve inauntru, dupa care asezam crema intr-o baie de apa rece, mestecand pana se racoreste.’
Daca folosim frisca pentru crema, batem smantana pentru frisca si albusurile spuma teapana si le amestecam laolalta crema de galbenusuri cu vin, spuma de albus si frisca batuta si le mestecam sa se omogenizeze. Ori, in cealalta varianta, mestecam crema mascarpone cu crema de galbenusuri cu vin.
Daca la blat, ne mai putem “zgarci”, eu una zic ca, la crema, musai sa dublam cantitatea. Eu una recunosc ca nu mi-a ajuns sa mai intind si ca décor, asa ca am folosit frisca simpla pentru ornare. Nu toate ingredientele trebuie dublate ci doar frica/ crema mascarpone, cantitatea de oua, de zahar, poate si gelatina (cititi instructiunile de pe plic). La vin e optional, depinde cat de puternic de gustul acestuia.
“Construirea” tortului:Taiem blatul in trei niveluri (desi nu e obligatoriu). In reteta nu se preciza dar eu am insiropat nitel blatul cu putin vin fiert cu scortisoara. Punem primul nivel pe platou, montam in jur inelul formei, pe blat ungem cu jeleul de coacaze usor incalzit (eu una am sarit peste faza asta). Adaugam a doua felie de blat peste care intindem un strat de crema de un centimetru ….inaltime. Punem boabe de struguri peste crema si mai intindem niscaiva crema. Adaugam a treia felie de blat peste care intindem restul de crema, ornand dupa fantezia fiecaruia, si bagam la frigider pentru cateva ore.
Daca vreti sa arate special, puteti prepara gelatina din suc de struguri ca s-o intindeti peste tort. In fotografia din revista era decorata foarte frumos cu struguri si frunze de ciocolata. N-am avut eu asa maini de artista dar tortul tot a iesit bun, cel putin asa mi-au declarat toti degustatorii. Lauda de baza a fost cea a lui iubi, mofturosul Universului. Cand a zis si el, cu gura plina, ca :”Da, e bun”, am stiut ca e musai sa ma laud si aici eu el.
Verdict final:
usor de facut (singura complicatie poate fi cu gelatina dar credeti-ma, pare mai greu decat e), usurel si pufos ca un fulg si un gust rafinat.