contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort De Punci

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Dragii mei, va invit cu mare drag sa savurati impreuna cu mine o felie aromata, ultima chiar :D, de tort-punci, tortul nostru din Craciunul acesta :) ...mai ales ca v-am ademenit deja de ieri cu un pahar ce poarta acelasi nume, hehe...
Aveam de gand sa pregatesc si-un tort cu ciocolata, decadeeent :))) ...dar va fi mai mult decat binevenit de revelion ;)
Tortul punci a fost o revelatie :P ...un blat ferm, un gust intens de ciocolata (desi are doar cateva grame in compozitie), si o crema fina si ademenitoare, cu aroma de vin fiert si portocala...foarte nimerit!!!!!!!!
Ingrediente:
Pentru punci:
- 1 portocala feliata
- 150 ml. vin rosu
- 1-2 seminte de anason
- 1 baton mic de scortisoara sau 1 lingurita rasa scortisoara pudra
- 1 cuisor
Pentru blat:
- 75 g. ciocolata dulce sau amruie
- 125 g. unt
- 125 g. zahar
- un varf cutit sare
- 3 oua mari
- 220 g. faina
- 20 g. cacao
- 2 lingurite praf de copt
Pentru crema:
- 5 foi gelatina sau 10 g. gelatina la plic, granule
- 4 portocale
- sucul de la 1 lamaie
- 3 galbenusuri
- 100 g. zahar pudra
- 50 ml. rom
- 350 ml. smantana pentru frisca sau frisca lichida
- suc de portocale pentru insiropat (200 ml.)
Pentru ornat:
- 100 ml. smantana pentru frisca sau frisca lichida
- 200 ml. apa
- 100 g. zahar
- 1 portocala mare
- 1 lingura fistic maruntit
- fructe de anason stelat (optional)

Mod de preparare:
Cuptorul se incinge la 175 grade C (foc potrivit).
Se dau in fiert feliile de portocala cu vin si mirodenii; se lasa la foc mic cca. 2-3 minute. Se lasa sa se racoreasca; se scurge punciul.
Untul se bate cu zahar si sare; se adauga pe rand ouale.
Se amesteca faina cu cacao si praf de copt si se cern; ciocolata se rade fin.
Se inglobeaza toate in unt, alternand cu punciul.
Se coace blatul cca. 30 de minute intr-o forma cu diam. de 26 cm. tapetata cu hartie de copt.
Se scoate blatul si se lasa sa se raceasca.
Se curata de coaja si se taie cubulete 2 portocale. Celelalte doua se storc, dupa ce de la una s-a ras coaja.
Se bat in bain-marie galbenusurile, zaharul pudra, romul si coaja de portocala (eu n-am mai pus-o), pentru cca. 6-7 minute. Se inglobeaza sucul de lamaie si cel de portocale (cca. 200 ml.). Se dizolva gelatina, dupa cum am scris mai pe larg aici. Se amesteca una, doua linguri de crema in gelatina si de-abia dupa aceea se inglobeaza intreaga cantitate de gelatina in crema.
Se da crema la rece 20-25 de minute, amestecand din cand in cand. Se bate frisca si se inglobeaza in crema impreuna cu bucatelele de portocala.
Blatul se insiropeaza si se umple cu crema de portocale. Se lasa la frigider peste noapte.
Inainte de servire se inveleste cu un strat subtire de frisca.
Se taie rondele portocala ramasa. Apa se da in fiert cu zaharul; se glaseaza 5 minute rondelele de portocala. Se scurg si se decoreaza cu ele tortul, impreuna cu fisticul maruntit si fructele de anason stelat:
Fara prea multe cuvinte: tortul nostru de Craciun!!!!!!!!!!! :)
...servit, dupa cum vedeti, in compania punciului din lichior de oua:



 


Divin :P