Tort De Portocale
Sursa Tort de portocale
articol scris de stelacraciun blog retete-prajituri.net
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Reteta pentru Tort de portocale
Blatul :
- 7 oua mari,
- 100 g nuci macinate,
- 70 g faina,
- 15 ml zeama de portocale,
- 150 g zahar,
- coaja rasa de la suprafata unei portocale mari.
- 100 g nuci macinate,
- 70 g faina,
- 15 ml zeama de portocale,
- 150 g zahar,
- coaja rasa de la suprafata unei portocale mari.
Crema:
- 300 g unt,
- 3 oua,
- 4 linguri zeama de portocale (60 ml),
- 200 g zahar,
- coaja rasa dc la suprafata unei portocale mari.
- 3 oua,
- 4 linguri zeama de portocale (60 ml),
- 200 g zahar,
- coaja rasa dc la suprafata unei portocale mari.
Siropul :
- 100 ml apa,
- 50 ml rom,
- 100 g zahar,
- zeama de la o portocala.
- 50 ml rom,
- 100 g zahar,
- zeama de la o portocala.
Pentru balotat: 100 g nuci macinate.
Prepararea tortului de portocale
Se tapeteaza cu margarina si faina o forma rotunda de tort sau o cratita de 2 1. Compozitia pentru blat se pregateste ca pentru orice tort, adaugând zeama de portocale, în loc de rom si coaja rasa de portocala odata cu zaharul. Se bat albusurile, pîna cînd se întaresc din nou si se continua dupa exemplele precedente de torturi.
Crema de portocale se pregateste dupa modelul aratat la „Creme pentru torturi“. Pentru fiecare galbenus se pot pune 2 linguri cu zeama de portocale, daca crema se prepara numai din galbenusuri.
Blatul rece se taie, printr-o miscare de ferastrau, în trei foi, care se stropesc, apoi, cu siropul (zaharul si apa se fierb 2—3 clocote, apoi cînd s-a racit, se adauga romul si zeama de portocale). Se asaza pe platou prima foaie cea care a fist deasupra, cînd s-a copt blatul), care se unge cu 1/3 din crema, apoi se pune foaia de la mijloc care se unge cu 1/3 din crema si, deasupra, se asaza foaia care a stat la baza cînd s-a copt blatul.
Tortul se unge lateral si deasupra cu restul de crema, apoi se baloteaza cu nuca macinata, cum s-a aratat la începutul capito’ului. Se orneaza cu felii de portocale si cu unt alb (frecat fara zahar, pîna ce se moaie, apoi, pus intr-un cornet de hîrtie, taiat la vîrf în forma de stea). Se lasa la frigider, ca sa se întareaasca crema.