contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort De Pere Cu Caramel De Alune

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

- cuisoare
- 5 foi gelatina
- scortisoara macinata
Blat:
- 2 blaturi inguste de cumparat sau facute dupa reteta preferata
- 4 linguri caramel de mere, facut dupa reteta asta: Caramel de portocale
Crema si decor:
- 500 g. branza de vaci
- 1 lingurita coaja de portocala rasa
- 100 g. zahar
- 350 ml. frisca
- 75 g. zahar pudra
- 60 g. alune tocate
Un tort excelent, de toamna...pe care l-am facut numai de dragul lichiorului de pere pe care mi l-am cumparat in Croatia :P
...sau poate si a perelor frumoase ce ne-au impodobit gradina...
...desi, daca stau sa ma gandesc la alunul nostru drag, care ne-a incantat cu atatea mici si aurii alune, as putea spune ca, mai devreme sau mai tarziu, aceasta minunatie dulce si cremoasa era predestinata sa fie impartasita cu voi :)



Mod preparare:
Perii nostri...care si-au aplecat crengile sub greutatea fructelor ca toti ceilalti pomisori pe care i-am surprins in postarile mele...

Se curata perele si se taie cubulete:

Se pune robotul de bucatarie in functiune si se obtin 250 ml. suc dulce si parfumat :)


Se strang laolalta ingredientele:

Si iata si faimosul meu lichior de pere, ce-mi aminteste si acum de Omis :)

Se da, deci, in fiert sucul de pere cu sucul de lamaie si mirodeniile...1 baton de scortisoara si vreo 2 cuisoare sint de ajuns :))

...cu zahar:

...si lichior de pere:

Se adauga perele si se fierb cca. 2 minute:

Se dizolva inauntru gelatina inmuiata si stoarsa...gelatina, cumparata tot din Omis, culmea! :P
...la noi nu am mai vazut de mult, pe niciunde...


Se lasa la racit:

Ingrediente crema...in care apare si-un pliculet de gelatina, pe care eu nu l-am mai folosit pentru ca nu a fost cazul :P
Daca aveti, insa, o branza mai apoasa, ati putea folosi vreo 2-4 foite...

Se amesteca branza de vaci cu coaja de portocala si zahar:

Se inglobeaza 200 ml. frisca batuta:


...dupa care se da la rece:

Pregatim caramelul de mere (pe care eu il aveam deja facut)
Daca e prea gros, se incalzeste putin la microunde, putand fi cu usurinta intins peste blat...
Am urmat aceeasi reteta cu cea a caramelului de portocale, numai ca la prepararea lui am pus in loc de suc de portocale, suc de mere...evident :P

Blatul de jos se unge cu caramel de mere:

...si se aseaza 1/2 din crema; se acopera cu al doilea blat uns cu caramel, apoi cu restul de crema.
Se da la rece 60 de minute.


Se aseaza deasupra compozitia de pere:

...si se mai lasa la rece 2-3 ore:

Se scoate inelul cu grija...si se hraneste pisica, care a venit ca-n totdeauna, la usa, sa ceara (un copan :D ) ...atentie, adica...hi,hi...


Ingrediente decor :P


Se caramelizeaza zaharul pudra; se inglobeaza alunele tocate:

Compozitia rezultata se aseaza pe o folie de aluminiu unsa si se lasa sa se intareasca, apoi se sparge. Eu am facut intreaga operatiune cu ajutorul unei pungi (a fost super, nu mi-au zburat nicaieri bucatile de crant :P )

Cu fata catre gradina :)
...asta e privelistea mea zilnica, atunci cand bucataresc :P

Marginea tortului se unge cu frisca batuta:

...asa scapam de surplusul de frisca care, inevitabil, ne murdareste platoul :))

Deasupra se presara caramel:

...si inca o imagine "casnica" :)) ...cu matura pe care a lasat-o puiul meu sprijinita de scari, dupa ce bineinteles, a fost foaaarte harnic si-a maturat 3 frunze :)))))

The first cut! :P

...si sectiunile de rigoare:


Poza asta imi place tare mult, fiindca in ea se oglindesc ramurile...aici neclare...ale teiului meu, care imi aduce liniste mereu...

Incredibil de bun si aromat!!!!!!!!!!!!!! :)
Cand am sa-l mai fac, caci cu siguranta se va intampla asta la cate pere avem in gradina :)) ...am sa-mi inving lenea si am sa coc 2 blaturi subtirele, desprinse, poate, din reteta asta: Tort de ciocolata si nuga
Cred ca va fi nebunie!!! :P



Reteta recomandata de savalaura.blogspot.com