Tort De Pere Cu Caramel De Alune
articol scris de savalaura.blogspot.c blog savalaura.blogspot.com
- cuisoare
- 5 foi gelatina
- scortisoara macinata
Blat:
- 2 blaturi inguste de cumparat sau facute dupa reteta preferata
- 4 linguri caramel de mere, facut dupa reteta asta: Caramel de portocale
Crema si decor:
- 500 g. branza de vaci
- 1 lingurita coaja de portocala rasa
- 100 g. zahar
- 350 ml. frisca
- 75 g. zahar pudra
- 60 g. alune tocate
Un tort excelent, de toamna...pe care l-am facut numai de dragul lichiorului de pere pe care mi l-am cumparat in Croatia :P
...sau poate si a perelor frumoase ce ne-au impodobit gradina...
...desi, daca stau sa ma gandesc la alunul nostru drag, care ne-a incantat cu atatea mici si aurii alune, as putea spune ca, mai devreme sau mai tarziu, aceasta minunatie dulce si cremoasa era predestinata sa fie impartasita cu voi :)
Mod preparare:
Perii nostri...care si-au aplecat crengile sub greutatea fructelor ca toti ceilalti pomisori pe care i-am surprins in postarile mele...
Se curata perele si se taie cubulete:
Se pune robotul de bucatarie in functiune si se obtin 250 ml. suc dulce si parfumat :)
Se strang laolalta ingredientele:
Si iata si faimosul meu lichior de pere, ce-mi aminteste si acum de Omis :)
Se da, deci, in fiert sucul de pere cu sucul de lamaie si mirodeniile...1 baton de scortisoara si vreo 2 cuisoare sint de ajuns :))
...cu zahar:
...si lichior de pere:
Se adauga perele si se fierb cca. 2 minute:
Se dizolva inauntru gelatina inmuiata si stoarsa...gelatina, cumparata tot din Omis, culmea! :P
...la noi nu am mai vazut de mult, pe niciunde...
Se lasa la racit:
Ingrediente crema...in care apare si-un pliculet de gelatina, pe care eu nu l-am mai folosit pentru ca nu a fost cazul :P
Daca aveti, insa, o branza mai apoasa, ati putea folosi vreo 2-4 foite...
Se amesteca branza de vaci cu coaja de portocala si zahar:
Se inglobeaza 200 ml. frisca batuta:
...dupa care se da la rece:
Pregatim caramelul de mere (pe care eu il aveam deja facut)
Daca e prea gros, se incalzeste putin la microunde, putand fi cu usurinta intins peste blat...
Am urmat aceeasi reteta cu cea a caramelului de portocale, numai ca la prepararea lui am pus in loc de suc de portocale, suc de mere...evident :P
Blatul de jos se unge cu caramel de mere:
...si se aseaza 1/2 din crema; se acopera cu al doilea blat uns cu caramel, apoi cu restul de crema.
Se da la rece 60 de minute.
Se aseaza deasupra compozitia de pere:
...si se mai lasa la rece 2-3 ore:
Se scoate inelul cu grija...si se hraneste pisica, care a venit ca-n totdeauna, la usa, sa ceara (un copan :D ) ...atentie, adica...hi,hi...
Ingrediente decor :P
Se caramelizeaza zaharul pudra; se inglobeaza alunele tocate:
Compozitia rezultata se aseaza pe o folie de aluminiu unsa si se lasa sa se intareasca, apoi se sparge. Eu am facut intreaga operatiune cu ajutorul unei pungi (a fost super, nu mi-au zburat nicaieri bucatile de crant :P )
Cu fata catre gradina :)
...asta e privelistea mea zilnica, atunci cand bucataresc :P
Marginea tortului se unge cu frisca batuta:
...asa scapam de surplusul de frisca care, inevitabil, ne murdareste platoul :))
Deasupra se presara caramel:
...si inca o imagine "casnica" :)) ...cu matura pe care a lasat-o puiul meu sprijinita de scari, dupa ce bineinteles, a fost foaaarte harnic si-a maturat 3 frunze :)))))
The first cut! :P
...si sectiunile de rigoare:
Poza asta imi place tare mult, fiindca in ea se oglindesc ramurile...aici neclare...ale teiului meu, care imi aduce liniste mereu...
Incredibil de bun si aromat!!!!!!!!!!!!!! :)
Cand am sa-l mai fac, caci cu siguranta se va intampla asta la cate pere avem in gradina :)) ...am sa-mi inving lenea si am sa coc 2 blaturi subtirele, desprinse, poate, din reteta asta: Tort de ciocolata si nuga
Cred ca va fi nebunie!!! :P
Reteta recomandata de savalaura.blogspot.com