Tort De Nuca Si Cacao
articol scris de pansy blog panseluta-violet.blogspot.com
Torta asta e tare buna.Fina,aromata si extrem de satioasa.Numai aventuri am avut cu ea.Am zis s-o decorez si eu cu multa aplicatie,drept care m-am apucat cu o zi inainte sa fac giumbuslucuri decorative de ciocolata,cum e moda.Vreau sa va spun ca mi-am blestemat zilele .A doua oara nu cred ca am sa mai fac asa ceva.Intai am incercat cu ciocolata zisa pe vremuri de menaj.As !!!Daca nu e ciocolata buna cu cacao multa,nici nu va apucati,ca figurile nu ies,ciocolata netopindu-se cum trebuie cu toata ciocolatiera care am folosit-o si care aduce ciocolata la temperatura care trebuie.De am zis ca mi s-a stricat aparatul.Asa ca dupa ce am umplut bucataria,vasele(ca de la ciocolatiera am trecut la bain marie) si pe mine insami cu ciocolata,m-am enervat,am aruncat tot si m-am dus sa cumpar alta ciocolata.Asa am devenit eu adepta decorarii minimaliste a torturilor.Poate va aduceti aminte si ce am patit anul trecut cu tortul de ziua lui Tudor.
INGREDIENTE :
ptr blat:
-200 g nuca
-200 g zahar
-8 oua
-20-50 g cacao ( eu am pus 50 g cacao de la darling)
-1/2 ceasca apa
-2 plicuri zahar vanilat
-coaja de la o portocala rasa
-1 fiola esenta de rom
ptr.crema :
-200 g zahar pudra
-400 g unt cu 80% grasime,neaparat
-50 g cacao
-1 ou
- o mana buna de merisoare sau stafide
-1 plic zahar vanilat
-esenta de rom
MOD DE PREPARARE :
-untul se freaca spuma,( E FOARTE IMPORTANT CA UNTUL SA FIE DE 80% GRASIME,PENTRU CA ALTFEL SE TAIE CREMA(UNTUL ROMANESC CU 65% GRASIME CONTINE MULTA APA) SI TREBUIE SA MUNCITI LA RECONSTRUCTIA EI,PRIN INCALZIRE SI AMESTECARE RAPIDA)apoi se adauga,pe rand,zaharul,oul,esentele si la sfarsit cacaoa dizolavata cu 2-3 linguri de apa fierbinte.
-intr-o cratita se pun la fiert toate ingredientele blatului,mai putin ouale.Cred ca nu mai trebuie sa va spun ca aromele(zahar vanilat,esenta de rom si coaja de lamaie) le punem la sfarsit.Fierbem pana amestecul primeste consistenta unei smantani mai groase.Lasam la racit apoi adaugam galbenusurile unul cate unul,mixand.
-albusurile reci (se bat mai repede) le batem spuma cu un varf de cutit de sare,dupa care il adaugam compozitia de blat de mai sus.
-ungem forma de tort cu unt,punem compozitia si o dam la cuptorul incalzit la 180 * C aproximativ 30 de minute,acum asta depinde de cuptor.Sfanta e proba scobitorii si in general cand e gata,aluatul se desprinde marginile formei.
-dupa ce s-a racit,taiem coca in doua.punem aproximativ jumatate de crema,dupa care punem a doua parte a blatului si ungem peste tot cu restul de crema.Decorati dupa preferinte.Eu am pus pe margini ciocolata rasa si l-am decorat cu gingiumingiu alea de ciocoalata.De obicei il decorez altfel si rau am facut ca nu mi-am pastrat obiceiul,ca ar fi aratat mult mai bine.Dar cum familia mea adora tortul asta,am sa-l refac si am sa-l decorez altfel.Dar dupa parerea mea nu conteaza asta ,cat conteaza sa fie un tort bun.SI ESTE !!!! Asta pot sa garantez.
-iaca si ce a ramas dupa prima strigare
-asta-i felia voastra cu sampania aferenta !
Imi pare rau ca mi s-a stricat si aparatul de fotografiat,adica l-am scapat pe jos si a patit ceva obiectivul.Mai am un obiectiv da'cu ala trebuie sa fac poze din curte si e mai greu sa faca poze prin pereti.asa ca mi-am reluat vechiul aparat de fotografiat,da asta e tare sensibil la lipsa de lumina.Asa ca din o mie de poze abia reusesc sa aleg ceva care poate fi vazut.Reflectoare inca nu am, asa ca va trebui sa fac poze pe timp de zi.Ceea ce cu programul meu e destul de complicat.Adica atunci cand ajung sa fac poze e seara.Sa nu va inchipuiti altceva.fetelor pozele is c.... da'reteta merita incercata.Succes garantat!