contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort De Morcovi

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
     Revin dupa o pauza un pic cam lunga cu un desert pe care l-am repetat de cateva ori inainte sa il prezint aici, ca sa fiu sincera am avut mari dubii ca imi va iesi ceva delicios pentru ca nu sunt fan morcovi si nici nu am mai facut pana acum glazura cu crema de branza. Prima incercare nu a fost  prea reusita din cauza cremei care s-a taiat in mod dramatic atunci cand am combinat unt cu crema de branza si zahar pudra (totusi se pare ca acest tip de branza de la noi de pe piata are prea mult zer pentru a fi combinata cu unt asa ca am renuntat la unt si am incercat cu frisca). Dupa 3 incercari am reusit sa fac o prajitura extrem de gustoasa, pufoasa si cu o glazura care o pune in valoare la maxim. Pentru aceasta reteta m-am inspirat de aici si daca vreti sa o incercati si voi, v-am detaliat-o mai jos cu poze pas cu pas.

Ingrediente blat :
  • 3 cani de morcov ras fin (cam 4-5 morcovi marisori)
  • 2 cani de faina
  • 1 lingurita de praf de copt
  • un praf de sare
  • 2 lingurite de bicarbonat de sodiu
  • 2 cani de zahar
  • jumatate de ligurita de scortisoara
  • 4 oua batute 
  • o cana si 3/4 ulei
  • o lingurita de extract de vanilie (2 plicuri zahar vanilat)
  • o jumatate de cana de piure de ananas
  • o jumatate de cana de fulgi de cocos
Ingrediente crema:
  • 2 cutii de crema de branza (tip Philadelphia) cam 400 g
  • 200 ml smantana pentru frisca 
  • 3-4 linguri de zahar pudra
  • coaja de lamaie rasa (dupa gust)
  • 2 lingurite de amidon
Decor: morcov ras sau nuci taiate marunt (optional)
     Se preincalzeste cuptorul la 180 grade si se unge cu ulei si se tapeteaza cu hartie de copt o forma rotunda de tort cu fund detasabil.
     Morcovii se spala si se curata bine de coaja apoi se dau prin razatoarea mica, aici ma refer de cea manuala, nici sa nu va ganditi la robot de bucatarie pentru ca ii taie prea gros iar noua ne trebuie firimituri fine si suculente de morcov care se vor coace uniform in cuptor.

      Eu am avut un ajutor de nadejde la razuit morcovi, si-a dat toata silinta si a facut o treaba minunata... desi aceste lucruri marunte nu sunt demne de o printesa...


     Pentru blat se pun faina cu sare, praf de copt (bicarbonatul se pune la sfarsit pentru a se activa mai bine), zahar, scortisoara si morcovul ras intr-un vas si se miseaza pana cand compozitia se leaga ca un aluat tare.

     Se adauga cele 4 oua batute bine cu o furculita si se mixeaza totul bine.

      Apoi se adauga piureul de ananas si fulgii de cocos, se amesteca un pic pana se incorporeaza totul si ultimul se adauga bicarbonatul.


     Se pune aluatul in tava si se da la cuptor cam 45 minute. Pentru aragazul meu asta ar insemna treapta 4 dar cred ca am mai povestit despre cuptorul meu minunat, treapta 4 inseamna ce temperatura vrea gazul lui asa ca eu am fost cu ochii pe prajitura de pe la 40 de minute si am mai reglat la buton plus ca am mai lasat-o un extra 10 - 15 minute. De-asta prajitura mea e un pic mai bronzata pe ici pe colo, la gust nu s-a simtit nici o secunda.

     Se pregateste glazura mixand smantana rece (folosind ustensile foarte reci... le-am tinut 15 min la congelator) cu 1 mingura de zahar  pudra. La fel, crema de branza se amesteca cu 2 linguri de zahar pudra pe care vi-l recomand sa il cerneti inainte. Daca va place mai dulce puteti sa mai adaugati o lingura de zahar pudra. Se amesteca frisca si crema de branza cu 2 lingurite de amidon pentru a lega bine cele 2 tipuri de lactat. Din pacate crema de branza de pe piata noastra nu are aceeasi consistenta ca cea din State asa ca aveti grija ce retete incercati pentru ca s-ar putea sa nu gasiti in supermarket ingredientele potrivite si va trebui sa improvizati... ceea ce am facut si eu in acest caz.

     Tortul complet racit se taie cu grija pe jumatate si se unge cu jumatate din glazura. Nu are nevoie de sirop pentru ca aceasta glazura va inmuia blatul si il va face super pufos.


     Cea de-a doua jumatate se aseaza deasupra si se intinde si restul de glazura de branza. Puteti decora cu morcov ras ca mine, cu alune maruntite sau fructe confiate.

    Sper ca v-a placut desertul meu si ca il veti incerca si voi si pana la urmatoarea bijuterie dulce va doresc... S'aveti pofta!