contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort De Morcovi

articol scris de oanams blog Ce mancam NOI

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga




NXT_3271-copy

Am făcut acest tort, pentru prima dată, cu ocazia Sfântului Nicolae. Este o zi importantă pentru noi, din mai multe puncte de vedere, însă cel mai cu seamă, este ziua copiilor: Antonia este şi Nicole, Adrian este şi Nicolas.

Am repetat ulterior tortul cu ocazia zilei de 24 decembrie, când nu mulţi ştiu că se aniversează cei cu numele de Eugen sau Eugenia.

În cele 2 ocazii, am făcut acelaşi blat, însă creme diferite: prima dată o cremă de portocale, a doua oară o cremă pe bază de mascarpone; fără îndoială, a doua este preferata mea.

O să trec aici ambele reţete de creme, să fie pe alese :) .

Dar, să o luăm cu începutul şi să vorbim puţin de blat; blatul poate fi folosit şi simplu, fără nicio cremă, că o prăjitură/chec/brioşă, depinde în ce forme îl coaceţi; este foarte aromat, pufos şi nesperat de gustos.

Iată ce ingredient conţine:

-          140 ml ulei – e necesar un ulei foarte puţin aromat; eu am folosit de floarea soarelui.

-          2 ouă

-          200 gr zahăr brun

-          300 gr morcovi raşi pe răzătoarea fină

-          100 gr stafide, înmuiate bine în… ce vreţi voi; eu le înmoi de obicei în gin sau coniac, rom, lichior, sau orice combinaţie de genul :)

-          75 gr nuci sau migdale sau alune (nu sărate!) sau nuci pecan sau alune de pădure, mărunţite bine (sau mai puţin bine, după preferinţe :) )

-          ¼ lg sare

-          ½ lg bicarbonat de sodiu

-          1 lg scorţişoară

-          ½ lg nucşoara

NXT_3204-copy

Mod de preparare blat: am mixat ouăle cu zahărul până ce acesta s-a topit complet; evident, în robotul de bucătărie J; am adăugat apoi uleiul, încetişor; urmează, treptat, morcovii, migdalele şi nucile mărunţite (eu migdale şi nuci am folosit), faină, bicarbonatul şi aromele.

NXT_3207-copy

Şi cam asta este aluatul. Acum, dacă vreţi să faceţi un chec sau brioşe, îl turnaţi în forme adecvate. Pentru tort, însă, eu l-am turnat în formă de tort cu baza detaşabila. L-am copt ~35-40 minute la 175 de grade. Atenţie, să nu vă păcăliţi şi să-l ardeţi sau să-l scoateţi prea devreme, pentru că e închis la culoare şi nu-ţi dai seama “dintr-o privire” dacă e copt sau nu; cel mai sigur e testul scobitorii.

După ce s-a copt, l-am desfăcut din formă şi l-am lăsat să se răcească.

NXT_3208-copy

Şi am ajuns la prima cremă, cea de portocale. Am folosit următoarele ingrediente:

-          500 ml lapte (rece)

-          4-5 Lg zahăr (sau vreo 2-3 dacă nu vă place prea dulce)

-          250 gr unt

-          6 lg de făină

-          Zeamă de la o portocală mare

-          Coajă de la o portocală

-          Coajă de la o lămâie

În robotul de bucătărie am mixat untul până a devenit o cremă spumoasă. Separat, pe aragaz, la foc foarte mic, am pus într-un vas (ideal cu fundul cât mai gros) faină şi zahărul, peste care am început să adaug laptele, câte o lingură o dată; se amestecă continuu cu o lingură de lemn şi mare grijă la cocoloaşe; În curând compoziţia se îngroaşe şi începe să arate ca o budincă. O luăm de pe aragaz şi o răcim într-un vas de apă, amestecând în continuare cu lingura. Când este aproape rece, se adăugă coaja rasă de lămâie şi portocală şi zeama. Le omogenizam bine şi lăsăm să se răcească de tot. Apoi, puţin câte puţin şi mixând încetişor, adăugăm crema peste untul bătut spumă.

Crema e delicioasă şi foarte răcoritoare şi se poate folosi şi în alte compoziţii/prăjituri.

Şi acum, cea de-a doua cremă:

-          500 gr mascarpone

-          100 gr unt

-          150 gr zahăr pudră

-          Coaja rasă de la 2 portocale

-          (Alte arome, dacă doriţi, eu m-am oprit doar la coajă de portocală)

Am bătut bine în robotul de bucătărie untul şi zahărul pudră. Am adăugat aceasta compoziţie peste mascarpone şi peste coajă de portocală şi am omogenizat cu lingura de lemn până ce am obţinut o cremă fină şi delicioasă :) .

Şi să revenim la blat; după ce s-a răcit, l-am tăiat în două (pe orizontală :) ). Am adăugat crema între cele 2 blaturi şi am ornat cu frişcă şi ceva decoraţiuni din zahăr.

NXT_3268-copy

Dintre cele 2, preferatul meu a fost cel cu cremă pe bază de mascarpone; e un pic mai uşor şi o idee mai răcoritor; dar, un lucru e clar, merită o încercare amândouă variantele!

NXT_3292-copy

Poftă bună şi La mulţi ani!