Tort De Morcovi
Sursa Tort de morcovi
articol scris de savalaura.blogspot.c blog savalaura.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
O minune de tort, pentru toti "iepurasii"...mici sau mari :P
L-am facut impreuna cu Ralu a mea draga (parca mai ieri ii faceam tortul Barbie...).
Pe-atunci era doar un copil (si acum e, doar ca un pic mai mare :P) si nu i-am prea oferit ocazia sa ma ajute altfel decat la ciugulit de ornamente din nuga si martipan :))), dar anul acesta, iata, m-a uimit cu desavarsire :)
Anul acesta, ornamentele au fost facute chiar de ea...morcovii, adica :))
...si i-a facut splendid!!!!!!!!!!!!!
Pentru toti copiii (si pentru noi, cei cu suflet de copil :P), din partea Ralucai (te pup, Ralu!!!!!) si a mea: tortul "iepurasului" :)
Ingrediente:
Pentru blat:
- 360 g. morcovi proaspeti
- 4 oua
- 1 praf de sare
- 180 g. zahar
- 4 linguri zeama de lamaie
- 200 g. alune/nuci/migdale macinate
- 80 g. faina
- 1 praf de cardamom/scortisoara (optional)
- 2 lingurite praf de copt
- 50-70 g. pentru uns tava
- pesmet
Pentru ornat:
- 1 plic zahar pudra (80 g.)
- 4-5 linguri suc de portocale/lamaie, proaspat stors
- 200 g. martipan
- colorant rosu si galben, lichid
- o punguta cu fistic
Mod de preparare:
Ralu in actiune :)))
Va spun pe scurt cam ce-a facut: a picurat cativa stropi de colorant rosu si galben peste martipan, si l-a framantat constiincioasa pana cand a obtinut o culoare frumoasa, portocalie...
...dupa care s-a apucat de modelat...
...moment in care m-am pierdut in fata manutelor alora iscusite foc :P
...si trebuie sa va spun ca este prima oara cand face morcovi din martipan :)
...mie mi-au parut foooarte reali ;)
I-a crestat si le-a facut "codite" din jumatati de fistic
...iar Cipi si copiii, adica Bogdi si Amalia, chiar au crezut ca sint morcovi cu adevarat :)))
Pregatiri preliminare :P
Se curata morcovii si se rad pe razatoarea cu ochiuri mici.
Se unge tava (cu diam. de 26 cm.) cu unt si se presara uniform cu pesmet.
Cuptorul se incalzeste la 180 grade C.
Alunele/nucile/migdalele se prajesc pentru cca. 5-8 minute in cuptorul preincalzit.
Se separa ouale; galbenusurile se freaca spuma cu zaharul timp de aprox. 10 minute. Se adauga zeama de lamaie, alunele prajite si macinate si morcovii rasi.
Se amesteca faina, impreuna cu cardamom/scortisoara si praf de copt, si se cerne peste celelalte ingrediente. Se amesteca totul foarte bine.
Albusurile se bat spuma tare, cu un praf de sare, si se adauga la compozitia cu morcovi. Se amesteca usor, cu o spatula, pana cand se incorporeaza.
Se toarna aluatul in forma unsa si presarata cu pesmet (fin) si se coace la foc mediu (175 grade C.) timp de 40 de minute. Prajitura se lasa sa se raceasca in forma si apoi se scoate pe platoul de servit.
Zaharul praf se amesteca cu zeama de portocala/lamaie; se unge tortul cu aceasta glazura, se orneaza cu morcovi din martipan (noua ne-au iesit 12) pe care i-am asezat pe cate o "movilita" de frisca :)
Se da tortul la rece pentru minim 3, 4 ore si se serveste, cu pooooofta!!!! :))
Poze, in sfarsit, de la pavilionul nostru insorit :)
Pentru voi toti, cu drag!!! :)
Delicios, clar!!!!!!! :))
P.S. Ne mai "auzim" pana de Pasti :P