Tort De Morcovi Cu Crema De Bezea Elvetiana Si Ciocolata Alba
articol scris de Oana blog ebunatati.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Tortul de astazi este, cred, unul din cele mai fine pe care le-am gustat pana acum. Suprinde prin textura, gust, finetea cremei. E un tort care se preteaza la ocazii speciale si este creatia unui mare cofetar din New York, specializat in torturi de nunta : Ron Ben-Israel.
Daca torturile de morcovi se prezinta de obicei in combinatie cu crema de branza, cel de astazi are o crema fina de unt, bezea si ciocolata alba. Blatul este foarte aromat, rasfatat de stafide si nuci. In plus, piperul cayenne ii da blatului acel element wow, care face dintr-un tort simplu o opera de arta.
Nu o sa va mint, crema este una din cele mai migaloase creme pe care le-am facut pana acum, dar credeti-ma pe cuvant : merita!
Tort de morcovi cu crema de bezea elvetiana si ciocolata alba |
Sursa retetei : De prin lume adunate. Multumesc Mihaela !
Ingrediente :
6 oua
600 g zahar
1 lingurita esenta de vanilie
420 ml ulei
300 g faina
1 lingura praf de copt
1/2 lingurita bicarbonate de sodium
2 lingurite sare
1 lingura scortisoara
1 lingurita nucsoara
1/2 lingurita ghimbir pudra
1/2 lingurita cayenne pepper ( puteti pune boia iute)
1 cana stafide
2+ 1/4 cani nuci coapte si tocate
6 cani morcovi dati pe razatoare
Untul se scoate din frigider.
Se preincalzeste cuptorul la 180 grade.
Am inceput cu blatul, sa ii dau suficient timp sa se raceasca. Am folosit pentru copt doua forme de 20 cm, iar blaturile rezultate le-am taiat pe jumatate ( au rezultat astfel 4 foi de blat).
Ouale se mixeaza cu zaharul pana se albesc si cresc mult in volum. Se adauga uleiul incetul cu incetul, apoi vanilia, mixand pana la incorporare.
Separat se amesteca faina cu stafidele, nucile si restul de ingrediente uscate ( nu si morcovul !) . Din acest amestec se pune cate o lingura in compozitia de ou, amestecand bine de fiecare data. La final se adauga morcovul ras, amestecandu-l cu o spatula pana la incorporare.
Compozitia astfel obtinuta se imparte in doua forme de tort,tapetate in prealabi.
Blaturile se coc circa 45 de minute sau pana cand trec testul scobitorii : o scobitoare introdusa in blat iese uscata.
Se scot si se lasa la racit. Pont : ca sa se taie bine blatul, fara a se faramita, acesta trebuie sa fie complet racit si sa stea la frigider circa o ora.
Tort de morcovi cu crema de bezea elvetiana si ciocolata alba |
Crema este destul de migaloasa... dar merita !!!!
Topiti ciocolata la microunde, fara insa sa o fierbeti. Lasati-o deoparte.
Albusurile se amesteca cu sarea si zaharul si se bat la baie de aburi pana ajung la circa 63 grade. Cu alte cuvinte sunt fierbinti la atingere, dar nu s-au transformat in omleta. zaharul se va fi topit in acest timp.
Atentie : apa clocotita nu trebuie sa atinga fundul vasului in care batem albusul !
Baterea lor la aburi are rolul de a inlatura orice posibile surse de intoxicatie din ouale crude.
Se iau de pe foc si se bat cu mxerul la viteza mare pana cand exteriorul vasului s-a racit complet. Untul moale se adauga in albusuri incetul cu incetul, mixand bine de fiecare data. Daca se intampla sa se taie, cresteti viteza la maxim. Teoretic ar trebui sa isi revina. La mine s-a taiat pe la jumtatatea cantitatii de unt si nu am reusit sa o repar asa.Astfel ca am batut spuma separate restul de unt si in acea crema de unt am adaugat crema de bezea taiata lingura cu lingura. S-a incorporate perfect si crema a iesit grozava!
La sfarsit se adauga ciocolata alba topita si se mixeaza pana la incorporare.
Tort de morcovi cu crema de bezea elvetiana si ciocolata alba |
Se monteaza tortul, pastrand circa jumatate din crema pentru ornat. L-am lasat asa, alb, neornat, ravasit!
Tort de morcovi cu crema de bezea elvetiana si ciocolata alba |
Tort de morcovi cu crema de bezea elvetiana si ciocolata alba |
Tort de morcovi cu crema de bezea elvetiana si ciocolata alba |
Enjoy!