Tort De Migdale Cu Crema De Cacao Si Krantz
articol scris de pansy blog panseluta-violet.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Tortul dublei mele aniversari este un alt tort din caietul mamei,Atata doar ca ea il facea cu nuci,iar eu,care l-am facut acum prima oara ,am folosit migdale.Finetea si aroma sunt caracteristicile lui.
INGREDIENTE :
ptr.blat :
-12 oua
-1 ceasca de zahar (ceasca 240 ml)
-2 pliculete zahar vanilat (eu am folosit zahar vanilat facut in casa,am sa va spun cum intr-un post separat) sau esenta de vanilie.
-1 varf de cutit de sare
-1 ceasca de faina
-1 ceasca de migdale macinate sau nuci
-coaja de portocala rasa
-ptr.krantz:
-150 g migdale sau nuci
-150 g zahar
-ptr.crema :
-400 g unt
-300 g zahar pudra
-4 lg (lingurite) cacao
-60 ml apa
-3 Lg (linguri)lichior de portocale sau rom
-esenta de migdale
ptr sirop:
-1 cana de apa
-2-3 Lg de zahar
-esenta de migdale,dupa gust
-2-3 Lg de lichior de portocale sau rom,sau o fiola de esenta de rom
MOD DE PREPARARE :
-intai de toate ocupati-va de krantz: topiti zaharul intr-o tigaie,amestecand mereu si avand grija sa nu se arda.Cand este auriu si topit,adaugati migdalele si cu ajutorul unei furculite muiate in putin ulei,amestecati migdalele in asa fel incat ele sa fie imbracate pe toate partile cu zahar topit.
-ungeti o farfurie cu ulei si turnati crantul in ea ,aranjand astfel migdalele incat sa fie,pe cat posibil intr-un start,va va fi mai usor ,dupa ce se raceste sa lucrati cu el.
-folositi aceeasi tigaie pentru prepararea siropului.
-Turnati in tigaie ceasca de apa fierbine si zaharul si lasati sa se deglaseze tigaia,pe foc mic.Astfel va fi si mai usor la curat.Amestecati ca siropul sa incorporeze tot zaharul ars de pe margini.La sfarsit adaugati lichiorul de portocale sau romul si lasati sa se raceasca.
-blatul :
-se separa albusurile de galbenusuri
-albusurile se bat spuma tare cu putina sare si daca aveti ,cu 1 lg cream of tartar,daca nu, puneti cateva picaturi de zeama de lamaie,asta pentru ca spuma rezultata sa fie cat mai tare
-adaugati pe rand galbenusurile amestecand si zaharul vanilat sau esenta de vanilie
-separati compozitia de oua in doua
-intr-una din jumatati amestecati ceasca de faina cernuta
-in cealalta jumatate adaugati ceasca de migdale sau nuci macinate
-ungeti forma de tort cu unt sau pulverizati ulei si puneti prima oara compozitia cu faina
-impartiti din ochi blatul in 3 parti si,cu ajutorul unui polonic,turnati usor compozitia cu migdale,in fiecare treime,pana se acopera compozitia de faina.Pe rand cate un polonic in fiecare treime.
-coaceti in cuptorul preincalzit la 180*C,foc mediu,aprox 20-25 de minute,sau pina trece proba scobitorii.Apoi lasati blatul sa se raceasca.
-cat timp se coace blatul,ocupati-va de crema :
-frecati untul spuma,apoi adaugati pe rand zaharul pudra si esentele,mixand in continuare.
-cacao o dizolvati in apa fierbinte ,sau pe foc,si asa calda o adaugati untului.
-krantzul rece,se zdrobeste in blender,robot,sau manual,se imparte in doua si o jumatate se adauga in crema,cealalta jumamate o vom folosi pentru a oprna tortul.
-blatul rece se taie in jumatate,cam unde apreciati ca se termina partea lui deschisa la culoare,se insiropeaza si se umple cu jumatate din crema,cealalta jumatate folosind-o pentru a acoperi tortul si a imbraca lateralele.
-presarati restul de krantz peste tort si ornati dupa dorinta
Si o feliuta pentru voi !