Tort De Mere
Sursa Tort de mere
articol scris de Xandrinne blog de-alebubulinei.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Probabil toata lumea stie sa faca un tort de mere; eu l-am pregatit special pentru provocarea lunii noiembrie "Dulce Romanie". Il fac dupa metoda maica-mii.
Ingrediente:
mere (am folosit vreo 12 bucati),
150 g unt,
150-200 g zahar,
dulceata/gem,
5 oua,
150 g zahar,
150 g faina,
esenta de vanilie,
un praf de sare.
Mai intai ies in curte la "vanatoare" de mere. Folosesc mere cazute din copac, din trei motive: si ele trebuie valorificate; scap de echilibristica prin copaci; daca le culeg de jos nu aplecandu-ma ci indoind genunchii, intr-o gratioasa genuflexiune, lucrez si vreo doi muschi.
Dupa ce termin cu gimnastica ma apuc de mere: le spal, le curat de coaja, le scobesc.
Ung cu unt oala in care voi coace tortul. Presar cateva linguri de zahar si incep sa asez frumos merele scobite.
Pentru a le umple desfac un borcan cu gem de zmeura. Folositi orice dulceata doriti; mie imi place mult dulceata de cirese amare albe, merge excelent la acest tort. Presar peste mere si restul de zahar si strecor printre ele untul ramas, taiat cubulete/aschii/etc... :)
Introduc oala cu mere in cuptorul preincalzit.
Pregatesc si blatul, dupa metoda deja consacrata a Laurei Adamache: mixez ouale impreuna cu zaharul, esenta si sarea timp de 20-25 de minute, dupa care incorporez faina cernuta, amestecand usor de jos in sus, cu o lingura de lemn.
Scot oala din cuptor; intre timp merele s-au copt, untul si zaharul s-au topit, transformandu-se intr-un delicios sirop (daca las merele prea mult la copt, siropul scade, asa ca am grija sa urmaresc din cand in cand ce se intampla in cuptor).
Torn compozitia de blat peste mere si introduc iar oala in cuptor (cca 25-30 de minute, la 180 de grade). Fac rapid un test al scobitorii sa verific blatul.
E gata, deci scot oala din cuptor, asez deasupra un platou si cu acea miscare indelung studiata, despre care am mai vorbit si aici :)) rastorn tortul pe platou.
Voila!
Il puteti asezona cu frisca, dar eu nu am facut-o, la cat de frumos arata merele caramelizate...
Va servesc cu o feliuta :)
Inca un detaliu...
Gatiti cu mere sau cu hrean? Va astept la "Dulce Romanie"...