Tort De Mere Si Crema De Zahar Ars
articol scris de diamond blog diamondlovescuisine.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
da ce rece e...mmm, da ce bun e :))
felia, privita drept in ochi ...
sectiune...
Crema
200 g zahar pentru caramelizat
6 oua
800 ml lapte
200 g zahar
4 plicuri de vanilie sau 1 plic de zahar vanilat bourbon
1/2 fiola vanilie
un praf de sare
5 mere
Blat
5 mere
Blat
4 oua
4 linguri zahar
4 linguri faina
o lingura de ulei
1/2 fiola vanilie
1/2 fiola rom
un praf de sare
150-200 ml frisca lichida pt decor
150-200 ml frisca lichida pt decor
intr-o cratita potrivita, punem la topit 200 gr. de zahar...si amestecam din cand in cand cu o ligura de lemn...
cand zaharul se topeste si capata culoarea caramelului...se ia cratita de pe foc si se roteste cu grija in asa fel incat zaharul sa imbrace peretii cratitei...
aveti grija cand faceti manevra asta...zaharul se topeste la temparaturi inalte...
cratita se da la o parte...
intre timp se pregatesc merele si crema...
merele se curata si se taie cubulete... eu le-am pus la microunde pt 5 min...pana s-au inmuiat putin si s-au curatat mult mult mai repede...faceti cum va vine bine :)
oulele se bat bine cu zaharul, zaharul vanilescu, aromele si sarea... apoi se toarna laptele...
compozitia se toarna in cratita ...o sa auziti ce frumos crapa zaharul...:)))
se adauga merele cubulete peste compozitie...
cratita se da la cuptorul preincalzit...cca 40 de min...acum depinde si de cratita cat de adanca este...
se va rumeni usor deasupra si daca miscati cratita va tremura ca o gelatina :P
intre timp pregatim compozitia pt blat...
galbenusurile se mixeaza bine cu zaharul, sarea, aromele faina si uleiul...
albusurile se bat bine cu un praf de sare apoi se incorporeaza usor in compozitia de galbenusuri, amestecand usor cu o lingura de sus in jos...
intre timp se scoate cratita din cuptor, cred ca am lasat-o nitel cam mult ca s-au brozat merele bine bine...:D
blatul se toarna deasupra si se niveleaza... se da la cuptor din nou...pana se coace blatul...
se rastoarna pe un platou cu o miscare rapida...surplusul de sirop se va prelinge usor pe platou...nu ridicati oala...lasati-o asa pana a doua zi pana se raceste...
se bate frisca lichida...se imbraca tortul in frisca...si se tine la frigider...
parerea mea este ca e mai bun dupa 2 zile... o sa va convingeti :)
sa aveti pofta!
multuesc, Alexa!:)