Tort De Lamaie Cu Crema Lemon Curd
articol scris de Sara Mik blog culoriledinfarfurie.blogspot.com
O zi pe an este o zi doar a noastra. E ziua cand ne sarbatorim ziua de nastere. Anul acesta a venit iar si ziua mea. Si daca tot e ziua cadourilor, am zis de ce nu mi-asi face si eu un cadou, acela de a avea o zi perfecta.
Deci ziua a fost o zi frumoasa, in care toti au facut cate ceva ca sa ma simt bine. Multe urari din partea familiei, a prietenilor, a persoanelor care mi-au zis "la multi ani" in fiecare an sau chiar a celor care au mai uitat cateodata... dar toate astea au farmecul lor, ca altfel ziua aceasta ar fii prea banala.
Si incet incet totul a culminat cu o masa linistita, intima alaturi de cei dragi. Probabil anii si-au pus amprenta maturitati, asa ca in ultimi ani, la aniversarea zilelor de nastere m-am inconjurat numai de cele mai dragi persoane. Fara sa vrei, intr-o astfel de zi treci de la melancolia pentru anul care a trecut, la bucuria pentru tot ce te inconjoara in prezent si la sperantele si visurile pentru anul viitor. Toate trebuiesc traite la maximum. Trebuie sa ne bucuram de fiecare clipa frumoasa care o traim frumos. Cadoul perfect de ziua mea, a fost ca de fiecare data, dragostea sotului meu Miki si fericirea care mi-o aduce cu fiecare rasarit de soare. La multi ani... mie... Sara! Va invit cu drag la o felie de tort.
Mod de preparare:
Intai facem blatul. Se bat albusurile cu un praf de sare pana se obtine o spuma tare. Se adauga lingurile de zahar, galbenusurile, lingura de ulei si cea de apa rece. Se bat in continuare pana se omogenizeaza compozitia. Se opreste mixerul si se incorporeaza si faina.
Compozitia se va turna intr-o forma de tort cu pereti detasabili, diametru de 23 cm si se da blatul la cuptor pentru 30-45 de minute. Blatul racit se taie in 3 foi .
Apoi se face un blat de bezea. Intr-un bol se bat tare 2 albusuri la temperatura camerei, zaharul tos si un praf de sare. Am folosit albusele ramase de la lemon curd. Se intinde apoi pe o foaie de copt de diametrul blatului si se da la cuptor cu usa intredeschisa si focul slab. Cand este gata si s-a racit se toarna deasupra 100 g de ciocolata topita cu 1 lingura de lapte.
Pentru crema am vrut o crema pe baza de lamaie, iar lemon curd mi s-a parut ideal. Reteta pentru Lemon Curd o aveti AICI. Se poate folosi pur si simplu sau amestecata cu frisca sau unt. Am ales varianta cu unt, asa ca se freaca spuma untul cu mixerul. Se adauga si lemon curd mixand in continuare pana se incorporeaza totul.
Dupa ce am terminat si crema, incepem montarea tortului. Crema se imparte in patru, o parte va fii mai mare ca sa acoperim si marginile. Deci pe primul blat asezam crema de lemon apoi asezam bezeaua cu ciocolata in jos (am pus eu).
Blatul de bezea uns cu ciocolata e doar ca sa rup monotonia de galben. Apoi continuam cu crema si restul de blaturi. Cu ultima portie de crema imbracam tortul. Pentru decor, aceste felii de lamaie, au fost ideea cea mai rapida si chiar a punctat bine tema tortului.
Va pot spune ca a fost un deliciu, reconfortant, acrisor si apreciat chiar si de barbati care poate nu se "impaca" cu dulciurile. Va invit la o felie virtuala.