Tort De Iarna
Sursa Tort de iarna
articol scris de andreea_ionutiubire blog pasiunepentrubucatarie.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Daca va place reta si pozele ma puteti sustine aici,in fiecare zi cu 5*,multumesc
Ingrediente:
Blat:
5 oua
150 g zahar
250 g margarina
5 linguri lapte
10 g praf de copt
1 praf de sare
Crema ganache:
150 g ciocolata
150 ml frisca lichida
Crema de lamaie:
300 ml lapte
2 linguri faina
1 lingura amidon
150 g margarina
Coaja rasa de lamaie
Vanilie
Decor:
150 ml frisca
2-3 lg crema ganche
50 g ciocolata neagara
2 linguri lapte
Mod de preparare:
blatul:
Ouale se separa;albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare.Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana ce acesta se dizolva,se adauga margarin partial topita si se omogenizeaza;se adauga si laptele si albusurile batute,iar la sfarsit se incorporeaza faina amestecata cu praf de copt.Compozitia nu este curgatoare;se imparte in 5 parti egele si se coc 5 foi intr-o tava de 26 cm,pana se rumenesc pe margini foile.
Crema ganache:
Ciocolata se rupe bucati si se topeste la bain-marie impreuna cu frisca,dar nu se fierbe.Se omogenizeaza si se da “glazura” la frigider aprox 2 ore.Dupa 2 ore se scoate vasul si se mixeaza pana devine o crema spumoasa,deschisa la culoare.Se pun 2-3 linguri de crema deoparte pentru ornat.
Crema de lamaie:
Laptele si zaharul se pun intr-o cratita la foc mediu pana se dizolva zaharul.Faina se amesteca cu amidonul si se toarna un polonic de lapte cald si se amesteca energic pentru a nu ramane cocoloase.Amestecul de faina se toarna in fir subtire peste lapte si se tine pe foc amestecand incontinuu pana se ingroase.Se lasa la racit.Margarina la temperatura camerei se mixeaza cu o lingura de zahar pudra pana devine o crema spumoasa,apoi se adauga crema de lapte racita si se amesteca bine;se rade coaja de lamaie si se amesteaca.
Asamblare:
Pe un platou se pune prima foaie de blat,1/2 din crema ganache,a doua foaie de blat,1/2 crema de lamaie,blatul 3,crema ganache,blatul 4,crema de lamaie si ultimul blat!
Tortul se imbraca in frisca batuta.Ciocolata se topeste impreuna cu laptele,se lasa la racit putin,se toarna intr-o punga care se inteapa cu o scobitoare si se decoreaza tortul.Crema se pune intr-un pos si se fac rozete pe tort.