contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort De Craciun

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga



























Tort de Craciun

Cel mai gustos tort de pana acum, toata casa mirosea numai a mere si scortisoara de la ciocolata din crema, initial credeam ca este de la lumanari dar n-a fost asa.

Blat alb: (sursa blatului alb de la Amalia, hai sa gatim.ro, blat de tort retete de baza)

6 oua

250 gr zahar

300 gr faina

10 linguri de apa fiarta

1 praf de copt cu sofran

Un praf de sare

Zeama de lamiae

Coaja de portocale si lamiae

Esenta de vanilie

Zeama de la un compot de caise (compotul de caise sau ananas e cel mai potrivit pentru insiropat blatul)

Se freaca galbenusurile cu zaharul adaugand din cand in cand cate o lingura de apa pana se obtine o crema ca o alifie. Separat se amesteca faina cu praful de copt si se adauga treptat in amestecul de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu sarea si zeama de lamiae. Se unge si se tapeteaza o forma de 26 cm si se pune compozitia la foc potrivit pentru 40 de minute. Se taie apoi blatul racit in trei.

Blat de ciocolata: (reteta mea)

100 gr ciocolata amaruie

50 gr ciocolata cu lapte

100 gr unt

5 oua la temperatura camerei

Un praf de sare

100 gr nuca

100 gr faina

2 lingurite praf de copt

½ lingurita praf de cafea

1 lingura de stafide

1 lingura rom

2 linguri cognac

100 gr zahar

Zeama de lamiae

Un praf de cardamom, 1 varf cutit

O parte din nucile putin prajite la cuptor se macina mai fin si o parte se lasa mai mari.Stafidele se hidrateaza o ora in cognac si rom. Galbenusurile se freaca cu zaharul treptat. Albusurile se bat spuma cu sare si zeama de lamiae .Ciocolata se topeste 1 minut la microunde dupa care se scoate, se mesteca in ea si se mai baga ½ minut. Untul la temperature camerei se mixeaza dupa care se adauga la galbenusurile battue. La aceasta compozitie se adauga ciocolata topita. Faina se cerne de doua ori impreuna cu praful de copt.In compozitia de galbenusuri se pune cafeaua, nucile, stafidele cu tot cu cognac si se adauga treptat cate o lingura de faina si una de albus si se incorporeaza rapid de jos in sus. Se pune compozitia intr-o forma de blat tapetata si se da la cuptor vreo 40 de minute. In mijloc s-ar putea sa fie moale datorita ciocolatei dar daca pe margini e facuta inseamna ca e gata, faceti testul cu scobitoarea.Se lasa sa se raceasca un pic la cuptor cu usa intredeschisa pentru a nu se lasa blatul.Se taie in trei.

Crema 1:

100 gr ciocolata cu capsuni milka

100 ml frisca lichida

Crema 2:

100 gr ciocolata cu coffee pleasure de la milka

100 ml frisca lichida

Crema 3:

100 gr ciocolata cu mar si scorsitoara de la milka

Crema 4:

1 plic praf pentru crema de vanilie de la dr oetker

Crema 5:

1 plic praf pentru crema cu gust de rom si ciocolata

Primele trei crème se pregatesc in felul urmator: se varsa 100 ml frisca intr-o cratita de Teflon si se pune la foc foarte mic.Cand se incalzeste se adauga ciocolata de capsuni rupta bucati si se amesteca in ea pana se topeste ciocolata in totalitate (fara a lasa sa fiarba). Se lasa apoi la temperatura camerei sa se raceasca dupa care se pune intr-un bol si se da la frigider pana a doua zi cand se pregateste.La fel se procedeaza si cu celelalte doua crème. A doua zi este déjà intarita si se poate unge blaturile sau daca doriti sa fie mai fina se bate putin cu mixerul.

Cremele la plic se pregatesc conform instructiunilor de pe ambalaj dar se va folosi zahar pudra ca sa se topeasca mai bine.

Crema ganache de deasupra:


100 gr ciocolata aamaruie, neagra (kandia 70%)

100 gr ciocolata cu lapte

200 ml frisca

1-2 linguri cognac

Se procedeaza la fel ca la primele trei crème doar ca dupa ce s-a luat de pe foc se mai lasa putin si cand este inca calda se toarna peste tortul gata montat incepand din centru. Glazura se va scurge usor si nu este nevoie sa o nivelam.Tortul va fi asezat pe un gratar pentru a se scurge din ciocolata. Dupa ce s-a racit complet se da la rece. Dupa cateva ore se aseaza si figurinele din blat si se decoreaza dupa plac.Omul de zapada si bradul le-am facut din aluatul pentru blatul alb.

Montare blat:

Blat negru, crema alba de vanilie peste care am pus cateva bucatele de ciocolata cu mar si scortisoara, blat negru, crema de capsuni, blat negru, crema cu mar si scortisoara, blat alb pe care l-am insiropat, crema de rom si cacao, blat alb insiropat, crema de cafea, blat alb insiropat si deasupra glazura.Se aseaza figurinele care au fost glazurate cu ciocolata alba si neagra.

Tipsuri:

- ca sa nu se lipeasca blatul negru de farfurie se pune mai intai blatul alb si apoi cel de ciocolata care este mai moale.

-ca sa fie proaspat tortul se face blatul cu o zi inainte, de dimineata si seara se asanbleaza ca sa stea o noapte la rece.

-este foarte bun servit rece de la frigider.

-blatul alb se insiropeaza bine, cel negru nu este cazul dar daca totusi doriti il puteti insiropa cu sirop din cognac si cafea.

-folositi blatul intors invers ca sa ramana frumos deasupra