contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort De Clatite

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Un tort binecunoscut , adesea intalnit  si in bucataria internationala. O metoda ingenioasa de a da clatitelor  arome diferite si de a satura pofticiosii. Se poate prepara in  atat de multe feluri incat chiar   reprezinta  o  provocare  a imaginatiei.
Un lucru este cert insa:daca va decideti sa preparati clatite, asigurati-va ca nu aveti altcea mai bun de facut pentru multe ore!..efortul este totusi, rasplatit pe masura.:)

Avem nevoie de:
  • 20-25 de clatite 
  • crema de vanilie
  • glazura de ciocolata
Ingrediente pentru clatite:
  • 800 g faina
  • 5-6 oua
  • 800 ml lapte dulce
  • 8 linguri zahar
  • 2 sticlute esenta de vanilie
  • 800 ml apa minerala
  • o jumatate de  lingurita sare
Se amesteca bine ouale cu zaharul, vanilia si sarea. Se adauga treptat faina, se amesteca totul bine pana obtinem  un aluat fin, fara cocoloase, adaugam apa minerala si amestecam.
Se pune cate o jumatate de polonic de aluat  in cratita unsa cu unt sau ulei de masline(eu am folosit o cratita mai mare)  si se  prajeste pe ambele parti. Procedam astfel pana  se termina aluatul (ar trebui sa obtinem aproximativ 25-27 de clatite).



Ingrediente pentru crema de vanilie:
  • 1 litru de lapte
  • 200 g zahar
  • 8 galbenusuri
  • 60 g amidon
  • 2-3 sticlute esenta de vanilie(in functie de cat de aromata vreti sa fie crema)
Fierbem laptele cu zaharul.
Frecam  galbenusurile cu amidon(cantitatea de amidon se poate modifica  in functie de densitatea cremei;daca  doriti sa obtineti  consistenta unei budinci, mai adaugati 20-30 g de amidon).
Cand laptele a inceput sa fiarba, adaugam circa 60 ml din laptele fiert  peste galbenusurile frecate cu amidon  si amestecam bine.
Punem compozitia obtinuta peste restul de lapte si lasam sa fiarba la foc mediu amestecand continuu. 


Cand a inceput sa se ingroase adaugam si esenta de vanilie, mai amestecam putin , o luam de pe foc si o lasam la racit.
Dupa ce s-a racit, acoperim  fiecare clatita cu un stat nu tocmai gros.


Ingrediente pentru glazura de ciocolata:
  • 300 g ciocolata de menaj
  • 4-5 linguri de zahar
  • 5-6 linguri de apa
  • 50 g unt
Se topeste ciocolata, se amesteca bine cu zaharul, se adauga apa, untul topit si se incorporeaza totul bine pana se obtine  o crema fina.
Glazura se toarna peste tortul de clatite cand este calda, nu  foarte fierbinte si se niveleaza marginile cu ajutorul unui cutit.
Eu l-am  ornat cu alune de padure si  bombonele decorative.