Tort De Citrice. Cu Totul Și Cu Totul Raw.
articol scris de kikomica blog sufletpentruhrana.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Nu are ouă, nu are lapte, nu are praf de copt, nici zahăr, nici bicarbonat de sodiu. Toate ingredientele sunt 100% naturale și vegetale. Gustul? Eu am zis că e divin, dar cine-s eu să mă dau cu părerea? Cel mai bine ar fi să îl încerci și să spui tu cum ți se pare.
Instrumente de care ai nevoie: juicer/storcător mecanic sau electric, nu contează, blender cu cel puțin 1000W ca să poți face crema și o rîșniță pentru a obține făina de semințe necesară blatului.
Ingredientele ți le dau în cantități aproximative -- cele ce ar putea fi cântărite, zic -- pentru că le-am pus chiar la ochi, nu am folosit nicio unitate de măsură. Așadar, pentru blat:
* nuci românești - 1 cană
* semințe de floarea soarelui decojite - jumătate de cană
* unt de cacao - un cub de aprox. 50g (poți folosi orice alt ulei vegetal sau unt vegetal ai prin casă)
* merișoare - două linguri
* curmale - zece bucăți decojite de pe sâmbure
* cacao raw - o lingură
* scorțișoară - jumătate de linguriță
Pentru crema de citrice:
* nuci caju - cinci pumni
* portocale - trei bucăți măricele
* lime - trei bucăți (poți înlocui cu una sau două lămâi)
* miere - 3 linguri
* coajă de lămâie - un praf, două
* șofran - eu am pus câteva firicele
* pudră de agar-agar - o linguriță
* apă plată - o cană + jumătate de cană
Acum, ce trebuie să faci - și îți promit că e mai complicat de explicat decât de pus în practică:
În primul rând pui nucile caju la hidratat, peste noapte, să zicem. Dimineața când te apuci să faci tortul le scurgi, le clătești și le pui un pic deoparte.
Râșnești toate semințele pentru blat, le amesteci cu restul ingredientelor. Untul îl topești la bain-marie și îl amesteci și pe el. Frămânți totul până obții un fel de cocă ușor lipicioasă. O întinzi pe fundul unei forme de prăjituri (poate acum înțelegi de ce vroiam eu formă de prăjituri), pe care o pui deoparte deocamdată.
Storci portocalele și lămâile. Pregătești siropul de agar-agar (este cel ce îți va ține crema laolaltă - o încheagă): lingurița de pudră amestecată cu jumătatea de cană de apă le pui pe foc mic până stă să dea în clocot; stingi focul și lași să se răcorească nițeluș.
Pui în blender nucile caju, sucul de citrice, siropul de agar-agar, coaja de lămâie, mierea. Dacă vezi că nu merge prea ușor, adaugă puțin câte puțin din cana cu apă. Amestecă până obții o cremă fină.
Toarnă crema în forma de prăjituri, peste blatul pus deoparte acum câteva minute. Ornează după cum te lasă inima - eu am fluturat niscai fulgi de cocos și boabe de mac. Pune la frigider preț de 20-30 de minute.
Feel free să mănânci după pofta inimii. Ai grijă, însă, chiar dacă e sănătos tortul ăsta, nu înseamnă că nu e plin de calorii! 100 de grame de nuci caju înseamnă 550 de calorii, nucile românești au în jur de 600 de calorii pe 100 de grame. Dacă vrei să mai verifici și alte ingrediente, uite un site util în acest sens.