Tort De Ciocolata Umplut Cu Menta
articol scris de miha blog
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Pentru realizarea acestui tort m-am inspirat de la minunata Laura Adamache.
Vom incepe cu decorul pentru blat,pentru care vom avea nevoie de:
30 g faina
30 g zahar
30 g albus (1 albus de la un ou mediu)
30 g unt la temperatura camerei
10 g cacao
Amestecam toate ingredientele,faina, zahar, albus, unt si cacao.
Pasta obtinuta,o intindem pe o bucata de hartie de copt de dimensiunea tavii de cuptor,tava in care vom coace blatul.
Cu ajutorul unui pieptan de cofetarie,trasam linii de-a lungul foii de copt.
Bagam foaia cu decor la congelator,trebuie sa fie super inghetat.
Preparam intre timp blatul din:
115 gr zahar
115 gr faina
3 oua
Mixam ouale cu zaharul si un praf de sare pana isi dubleaza volumul si se deschid la culoare dupa care incorporam treptat faina amestecand de jos in sus.
Scoatem decorul bine inghetat de la congelator si turnam peste el aluatul pentru blat.
Coacem in cuptorul incins la 180 de grade,timp de 10 minute.
Rasturnam blatul pe o suprafata abundent pudrata cu zahar,
apoi taiem o fasie de dimensiunea cercului in care vom face tortul.
Imbracam cu fasia marginea cercului, avand grija ca decorul sa vina spre exterior, iar restul aluatului ramas il taiem in bucatele si le asezam la baza tortului.
Preparam mousse-ul de menta din:
200 g ciocolata alba
250 ml sirop natural de menta
350 g frisca lichida
15 g gelatina
Gelatina o punem la inmuiat in 5 linguri de apa rece.
Ciocolata o topim impreuna cu 150 ml frisca. Omogenizam si lasam sa se racoreasca. Cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget adaugam gelatina si siropul de menta.Amestecam pana la omogenizare.
Dam la frigider pana la racirea completa,dupa care incorporam restul de frisca batuta,usor,cu miscari de jos in sus.
Insiropam blatul cu sirop de zahar ars.
100 g zahar
100 ml apa
2-3 linguri lichior de ciocolata
Zaharul il caramelizam dupa care il "stingem" cu 100 ml apa rece.Lasam la racit,pana se dizolva complet.Adaugam si lichiorul.
Umplem tortul cu mousse si il dam la frigider vreo 2 ore, pana se intareste.
Intre timp preparam glazura de ciocolata.
100 g ciocolata amaruie
200 ml frisca lichida
2 linguri lichior de ciocolata
Topim la foc mic ciocolata cu frisca si cand ciocolata s-a topit complet dam deoparte si lasam sa se raceasca cateva minute, dupa care adaugam si lichiorul.
Lasam glazura sa se raceasca la temperatura camerei si cand este aproape rece o adaugam peste mousse.
Punem din nou la frigider pana se intareste si glazura.
Am ornat cu frisca si batoane de ciocolata cu crema de menta.
Participam la concursul de pe bucataras.ro. :)