Tort De Ciocolata Simplu Si Rapid
articol scris de savalaura.blogspot.c blog savalaura.blogspot.com
Dragilor, desi mai aveam pregatite niste gustari sarate pentru voi, am fost nevoita sa-mi schimb (radical) planurile, deoarece familia a decretat ca avem nevoie, urgent, de "ceva dulce" :P
...mi-am amintit, astfel, de acest minunat tort, care s-a dovedit a fi exact ceea ce cautam, adica un "dulce" extrem de rapid si bun :)
Ingrediente:
Pentru blat:
- 4 oua
- 150 g. unt
- 150 g. faina
- 100 g. zahar pudra
- 100 g. cacao
- 1 pliculet de zahar vanilat
- 1 pliculet de praf de copt (10 g.)
- 50 g. nuca macinata
- 150 g. dulceata acrisoara (de caise)
- un varf de cutit scortisoara pudra
Pentru sirop:
- 250 ml. apa
- 3, 4 linguri zahar
- 1 plic praf de cappuccino
Pentru glazura:
- 100-150 g. ciocolata cu lapte
- 1 lingura ulei
- 50 g. nuca/migdale (taiate cu cutitul)
Mod de preparare:
Frecati spuma untul cu jumatate din cantitatea de zahar pudra. Adaugati galbenusurile, unul cate unul, zaharul vanilat si scortisoara.
Incorporati faina, praful de copt, cacaua si nucile macinate. Amestecati bine, pana se omogenizeaza compozitia.
Bateti spuma albusurile cu zaharul pudra ramas si incorporati spuma in compozitia preparata anterior, amestecand usor (cu o spatula, nu cu mixerul)
Turnati compozitia intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu nuca macinata. Coaceti blatul la 180 grade primele 10 minute, si inca 10-15 minute la 170 grade. Cand este copt, rasturnati-l pe o planseta si lasati-l sa se raceasca:
Taiati blatul in doua:
Asezati blatul pe platoul de servit si insiropati-l cu siropul de zahar ars, racit (...si facut astfel: caramelizati zaharul, turnati apa, lasati pe foc pana se topeste, adaugti pliculetul de cappuccino si lasati la racit)
Umpleti blatul cu dulceata:
Taiati "capacul" blatului de sus (daca e cazul :P)...si potoliti-va pofta cu el, pana cand tortul e gata :))
Asezati-l deasupra primului blat si insiropati-l cu restul de sirop:
Topiti ciocolata la bain-marie sau pe foc mic; adaugati lingura de ulei pentru a-i da stralucire si a o fluidiza.
Turnati, uniform, deasupra tortului (incepand din mijloc, pana pe margini)
Presarati nuca taiata:
...a fost rapid "savurat" :)))
...iar dulceata de caise i-a sporit si mai mult gustul intens (dark :P) de cacao si ciocolata:
Inspiratie: ...rasfoind un nr. vechi din "Pofta Mare" :P