Tort De Ciocolata Si Cafea
articol scris de savalaura.blogspot.c blog savalaura.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Dragii mei, anul acesta aniversarea zilei mele de nastere a fost incredibil de frumoasa (si aici ati contribuit din plin si voi, vizitatorii blogului meu cat si prietenii mei de pe facebook, care mi-au lasat chiar si cu o zi inainte zeci de mesaje incantatoare, iar in chiar ziua cea mai speciala din an, pentru mine :P, peste 600 de mesaje!!!!!!!!!!!!!!!)
Va servesc, asadar, emotionata si extrem de fericita, cu felia promisa de tort :)
...tortul suprem de cafea!!! :P
Ingrediente:
Blat:
- 80 g. ciocolata cu cafea
- 3 oua
- 3 linguri lichior de cafea
- 100 g. zahar
- un praf de sare
- 120 g. faina
- 2 lingurite praf de copt
Insiropat:
- 150 ml. cafea
- 125 ml. lichior de cafea
Crema:
- 10 g. gelatina granule sau 4 foite de gelatina
- 250 g. mascarpone
- 250 g. iaurt
- 100 g. zahar pudra, vanilat
- 2 pliculete zahar vanilat
- 50 ml. lichior de cafea
- 400 ml. frisca lichida Hulala, Meggle, etc.
- 80-100 g. piscoturi
Decor:
- 12 bucati fursecuri "boabe de cafea"
- cateva piscoturi sau amarettini (fursecuri cu migdale)
- nes sau cacao
Mod de preparare:
Blat: Cuptorul se incinge la 175 grade C.
Se topeste ciocolata in bain-marie si se lasa sa se racoreasca. Se separa ouale; se bat galbenusurile spuma cu zahar si lichior. Se adauga ciocolata racorita. Se bate albusul cu un praf de sare si se toarna peste galbenusuri.
Se amesteca faina cu praf de copt si se toarna deasupra in ploaie. Compozitia se toarna intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt (eu am folosit una cu diam. de 24 cm. dar puteti foarte bine folosi una de 26 cm.). Se coace 25-30 de minute. Se lasa putin sa se racoreasca si apoi se scoate din forma si se desprinde hartia:
Taiati "capacul" daca e prea tuguiat :P...cu un feliator special pentru torturi sau cu un cutit bine ascutit, si multa indemanare :))
Eu asa am facut, fiindca am vrut o baza dreapta, fara cusur, pentru crema apetisanta de cafea...dar si pentru ca mirosea atat de bine, si prea se cerea degustat :)))
Se amesteca lichiorul de cafea impreuna cu cafeaua...eu l-am savurat si in timp ce mesteream la reteta :D
Foooarte bun cu un cub de gheata!!!!!!!!!! :P
Cu doua treimi din cantitatea de amestec se insiropeaza blatul caldut (eu l-am montat deja pe platoul de servit, asa cum fac de obicei, desi imi este cam incomod atunci cand vreau sa-l pun in frigider si vad ca nu incape :D)
Crema: se inmoaie gelatina in apa rece. Se bate frisca; se lasa deoparte 5, 6 linguri mari, pentru ornat.
Se amesteca, folosind telul sau mixerul, iaurtul impreuna cu mascarpone, zaharul pudra vanilat si lichiorul.
Se dizolva gelatina cateva secunde la microunde sau in bain-marie ; se adauga o lingura, doua de crema in gelatina, se amesteca si de-abia dupa aceea se adauga intreaga cantitate de gelatina la crema de iaurt si mascarpone. Se lasa la frigider pentri cca.15 minute, sau pana cand incepe sa se intareasca, moment in care se inglobeaza frisca batuta:
Finisare: se acopera blatul cu jumatate din cantitatea de crema:
Se taie jumatati piscoturile si se insiropeaza putin cu restul de amestec de cafea si lichior:
Se repartizeaza pe crema (eu le-am pus cam departe unele de altele, deci nu faceti ca mine...cu cat mai multe, cu-atat mai bun tortul :P)
Se acopera cu restul de crema si se niveleaza:
Se introduce tortul la frigider pentru cel putin 2 ore:
Se desface inelul tortului:
Se orneaza cu "boabe de cafea" :P, asezate pe cate o movilita de frisca (din frisca pusa mai devreme deoparte)
Suprafata tortului se acopera cu bucatele de piscoturi stropite usor cu amestecul de cafea si lichior, si se pudreaza cu nes:
Se feliaza cu nerabdare :)))
...in felii mari, apetisante:
...si se savureaza la maxim!!! :)
Noi, sub salcia noastra racoroasa :)
Va pup pe toti pentru urarile minunate cu care mi-ati facut ziua mai frumoasa, iar doamnelor le ofer in plus o petala din buchetul meu :)
...din buchetul cu florile mele preferate, pe care le primesc an de an de la Cipi meu iubit :)
...de la Bogdi meu scump am primit mii de pupici, asa ca plutesc de fericire :)))))))
Sper sa va placa tortul!!!!!!!!!!!!!!
P.S. Lichiorul de cafea il puteti inlocui cu lichior-crema de whisky ;)
P.P.S. Daca folositi forma de tort cu diam. de 26 cm. aveti nevoie de 16-18 fursecuri de cafea...