Tort De Ciocolata Cu Zmeura
articol scris de andreea_ionutiubire blog pasiunepentrubucatarie.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Cuvintele sunt de prisos in prezentarea acestui tort (*__*) Este un tort plin cu ciocolata, foarte bine insiropat si mai are si cateva zmeurici gingase prin el :) Nici nu vreau sa imi amintesc cat de bun a fost si ca, o zi intreaga, am mancat doar tort(acum sa nu credeti ca am mancat jumatate din el, o felie o taiam in bucatele mici si imi faceam destul de des drum pe la frigider :P)
Va recomand sa il incercati, sa il insiropati bine si sa il consumati dupa o noapte de sat la frigider, pentru ca aromele sunt mai bine evidentiate. Eu l-am taiat cam dupa 2 ore de stat la frigider, asa ca nu arata tocmai perfct, dar crema se intareste foarte bine peste noapte. Poza cu tortul intreg nu am, pentru ca nu rezistata pana a doua zi cand fac eu pozele.
Eu zic ca merita sa il faceti pntru o masa de weeknd in familie sau daca aveti o aniversare. meura completeaza perfect ciocolata, prin gustul acrisor si aroma ei subtila.
Ingrediente:
Blat:
200 g zahar
200 g faina
50 g cacao
10 g praf de copt
5 oua
55 g ciocolata neagra
60 g unt
50 ml lapte
50 ml ulei
50 ml apa rece
50 ml frisca lichida
1 lingurita esenta naturala de vanilie
Crema:
200 g ciocolata neagra
250 ml frisca lichida
4 linguri zahar pudra
200 g zmeura
100 g zahar
3 linguri apa
1 lingura zeama de lamaie
Sirop:
150 ml apa
100 g zahar
1 lingurita esenta de vanilie
Glazura:
150 g ciocolata
70 ml frisca lichioda
1 lingura unt
50 ml apa fierbinte
Decor:
zmeura
ciocolata tocata
Diametru tava:26 cm
Mod de preparare:
Blat:
Ingredientele uscate (zahar, faina, cacao si praful d copt) si amesteca bine, apoi se adauga ciocolata topita impreuna cu untul, uleiul, laptele, frisca lichida, apa si ouale batute putin. Se mixeaza bine si se adauga esenta de vanilie.
Se porneste cuptorul la temperatura mare!
Compozitia se imparte in doua parti egale. O tava cu diametru de 26 cm se unge cu putin unt, se pune o hartie de copt(pe baza), iar pe margini se tapeteaza cu cacao pudra. Se toarna o parte din compozitie si se coace blatul 20-25 minute la foc mediu(in primele 10 minute se lasa temperatura medie, apoi se lasa la o temperatura medie-mica).
La fel se procedeaza si cu celalalt blat. Blaturile se aseaza pe un gratar si se lasa sa se raceasca.
Crema:
Ciocolata rupta bucati se pune intr-o cratita impreuna cu frisca lichida si se pune pe foc mic, amestecand incontinuu pana se topeste ciocolata si obtinem o compozitie asemanatoare unei glazuri. Se lasa sa se racoreasca, apoi se pune la frigider pentru 1-2 ore sau pana cand se raceste complet. Dupa racire completa se pune zaharul pudra si se mixeaza pana obtinem o compozitie cremoasa.
Zmeura se pune intr-o cratita impreuna cu zaharul, 3 linguri de apa si o lingura zeama de lamaie si se lasa pe foc pana se transforma intr-o "dulceata" legata.
Unul dintre blaturi se aseaza pe un platou, se insiropeaza(in special marginile) si se aseaza deasupra dulceata de zmeura, racita, care se repartizeaza pe toata suprafata.
Deasupra se pune crema (doar 2/3, restul se foloseste deasupra) si se niveleaza.
Se aseaza cel de-al doilea blat, se insiropeaza si se pun crema ramasa, intinzand bine cu un cutit cu lama lata. Se imbraca si marginile in crema.
Deasupra se pune crema (doar 2/3, restul se foloseste deasupra) si se niveleaza.
Se aseaza cel de-al doilea blat, se insiropeaza si se pun crema ramasa, intinzand bine cu un cutit cu lama lata. Se imbraca si marginile in crema.
Glazura:
Ciocolata rupta bucati se pune in cratita cu frisca lichida si se lasa pe foc mic pana se topeste ciocolata. Se trage cratita de pe foc si se adauga apa fierbine, se amesteca cu o lingura de lemn sau un tel. Glazura se lasa sa se racoreasca. Apoi se toarna peste tort, din mijloc, intinzand-o usor cu un cutit. Se lasa sa curga pe margini, apoi se niveleaza cu un cutit. Se lasa tortul la rece pentru 15-20 minute, apoi se scoate si se imbraca marginile in ciocolata tocata. Se da din nou la frigider si dupa ce se intareste glaura, se decoreaza cu ciocolata si zmeura.