Tort De Ciocolata Cu Migdale Si Nuci
articol scris de Ionela blog ioana-retetecalamamaacasa.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Este un tort-prajitura, care se face foarte usor si poate reprezenta o alternativa ideala pentru desertul de duminica.
Pentru blat aveti nevoie de:
1. 75 g faina
2. 25 g cacao
3. 4 oua
4. 100 g zahar tos
5. 25 g migdale maruntite (sau fulgi de migdale)
6. 25 g nuci maruntite (eu am avut alune)
7. 3 linguri ulei
8. un varf de cutit de bicarbonat de sodiu sau 1/2 lingurita praf de copt.
Pentru sirop procedam astfel:
- 1 cana de apa se amesteca pe foc cu 4-5 linguri de zahar; dupa ce se topeste zaharul, adaugam 3 linguri shery sau esenta de rom si sucul de la o jumatate de lamaie.
Pentru crema:
1. 250 g Supercrema Mascarpone
2. 4 linguri iaurt mai gras (eu nu am avut iaurt si l-am inlocuit cu smantana)
3. 175 g zahar pudra, cernut
4. pudra de cacao, pentru pudrat prajitura
5. nuci sau migdale pentru ornat.
Procedati astfel pentru blat:
- preincalziti cuptorul la 180 de grade C;
- ungeti si tapetati o forma rotunda, cu diametrul de 20 cm;
- cerneti faina impreuna cu 25 g cacao;
- separati ouale si bateti albusurile spuma cu zaharul tos (tare, ca pentru bezea);
- amestecati bine galbenusurile cu uleiul, dupa care le rasturnati peste albusuri amestecand totul usor, cu miscari de sus in jos;
- incorporati treptat amestecul de faina si cacao, dupa care adaugati si praful de copt;
- adaugati migdalele si nucile maruntite;
- turnati compozitia in tava pregatita si coaceti timp de 25 de min. la foc mic;
- cand prajitura s-a copt, o scoateti din cuptor si o lasati in tava cateva minute, dupa care o rasturnati pe un gratar pentru a se raci;
- cand blatul este inca cald, il intepam cu o scobitoare si il insiropam.
Crema o facem astfel:
- mixam branza Mascarpone cu iaurtul (sau smantana) si zaharul pudra, pana ce compozitia devine cremoasa;
- se intinde crema deasupra blatului si se niveleaza frumos;
- pentru a decora prajitura, trageti prin crema urme cu un cutit sau o furculita, dupa care presarati pudra de cacao si fulgi de migdale deasupra prajiturii.
Daca doriti crema de ciocolata pentru acest tort, adaugati pur si simplu 75 g ciocolata topita la compozitia de branza, iaurt si zahar pudra.