Tort De Ciocolata Cu Mascarpone
articol scris de divainbucatarie blog divainbucatarie.ro
La 2 ani de cand am postat prima reteta in spatiul virtual, vin tot cu o reteta de tort. Si pentru ca este vorba de o aniversare, am ales ingrediente pentru un tort fin, cu o crema senzationala. Acest tort il dedic tuturor celor care m-au vizitat, m-au incurajat, celor care mi-au devenit prieteni.
Va multumesc, va imbratisez si sper sa gasiti in continuare pe acest site sugestii si idei pentru meniuri care sa va incante.
INGREDIENTE:
Pentru blat:
100 g ciocolata cu lapte
100 g unt
100 g zahar brun
1 lingurita cacaco neagra
2 oua
100 g faina
1 praf de sare
1 lingurita praf de copt
25 g nuci tocate fin
1/4 lingurita esenta de vanilie
1/4 lingurita esenta de cafea
Pentru crema:
75 g zahar tos
50 ml apa
3 galbenusuri
50 g unt – la temperatura camerei
3 linguri zahar pudra
50 g ciocolata cu lapte topita la baine-marie
1 lingurita cu varf cacao neagra
3 picaturi esenta de rom
250 g mascarpone
100 g frisca batuta
Pentru sirop:
150 ml apa
3 linguri cu varf zahar
1 lingura cafea tare
1 lingurita coaja rasa de portocala
Pentru decor:
frisca
ciocolata topita
bombonele de ciocolata si ciocolata rasa
PREPARARE:
Preancalzim cuptorul la 180°C.
Topim ciocolata si untul la baine-marie. Luam de pe foc si turnam amestecul intr-un castron. Adaugam zaharul, ouale batute, esenta de vanilie, faina amestecata in prealabil cu cacaco, un praf de sare si praful de copt, mixand dupa fiecare ingredient in parte, pana se omogenizeaza. La final, adaugam nucile tocate fin.
Turnam intr-o tava tapetata cu hartie de copt(diametrul de 18 cm) si coacem in jur de 30-35 minute (faceti proba cu scobitoarea chiar dupa 30 minute). Scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca pe un gratar, apoi il taiem in jumatate.
Pentru a pregati crema incepem sa fierbem apa cu zaharul pana devin un sirop gros. Luam de pe foc si lasam sa se raceasca, cat sa fie caldut. In acest moment adaugam galbenusurile pe rand, amestecand continuu.
Fierbem amestecul la baine-marie cateva minute, amestecand continuu, pana se ingroasa ca o crema. Luam de pe foc si lasam sa se raceasca. Incorporam untul batut spuma cu zaharul pudra, esenta de rom si cacao neagra. Turnam ciocolata topita si amestecam bine, apoi adaugam mascarpone cate o lingura, pentru a nu se taia crema, avand grija sa amestecam pana omogenizam compozitia.
In final punem frisca batuta bine, amestecam si dam crema la rece pentru minim 45 minute.
Intre timp pregatim siropul punand la fiert toate ingredientele. Dupa ce s-a topit zaharul luam de pe foc, il strecuram si lasam se raceasca.
Asamblam tortul dupa ce insiropam blaturile.
Din graba de a posta reteta, am uitat sa fac o poza cu tortul intreg… sper ca nu va fi cu suparare.
Decoram tortul cu frisca, ciocolata topita sau ciocolata rasa, in functie de imaginatie sau de gusturi.
Va pup si va imbratisez cu drag!