contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort De Ciocolata Cu Doua Creme

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga






Pentru ca astazi este ziua mea, de nume, va servesc un tort de ciocolata, exact pe placul meu si stiu sigur ca si pe placul multora dintre voi. 
 Un tort absolut delicios, cel putin asa a fost pentru mine si tatal meu, care suntem innebuniti dupa ciocolata. Ne-am batut p ultima feliuta si pana la urma am impartit-o :)
Tatalui meu ii plac prajiturile foarte insiropate si cu ciocolata, asa ca este de inteles ca nu a stat prea mult in frigider. Este o combinatie perfecta si insiropat exact cat trebuie.
 La acest tort am folosit crema de unt cu bezea elvetiana, pe care am incercat-o pentru prima data si am avut ceva emotii, dar pana la urma a fost floare la ureche :)
 

Ingrediente:
Blat:
2 oua
90 ml lapte batut
50 ml lapte
100 ml ulei
150 ml cafea fierbinte
150 g zahar
280 g faina
10 g praf de copt
50 g cacao

Crema de unt cu bezea elvetiana:
200 g unt 82% grasime
3 albusuri
130 g zahar
80 g ciocolata neagra
1 lingurita extract de vanilie

Crema ganache:
120 g ciocolata
100 ml smantana lichida
2 linguri zahar pudra

Sirop:
1 plic ness
150 g zahar
200 ml apa
1 lingurita extract de vanilie

Decor:
nuca tocata
decoruri din ciocolata
ciocolata tocata


Mod de preparare:
Blat:
Se pun ingredientele uscate intr-un bol (zahar, faina, praf de copt,cacao) si se amesteca. Intr-un alt bol se pun ingredientele lichide, mai putin cafeaua (ulei, lapte,lapte batut,oua) si se amesteca cu un tel. Peste amestecul lichid se pun ingredientele uscate si se amesteca cu telul sau cu mixerul la cea mai mica treapta de viteza. Cand este omogen amestecul se toarna cafeaua lichida si se amesteca la treapta mica.
Tava se unge cu unt si se tapeteaza cu hartie de copt (pe baza) si peretii se tapeteaza cu cacao. Se toarna compozitia si se coace(in cuptorul preincalzit), la temperatura medie, pentru 25-30 minute.
Se scoate blatul din tava, se pune p un gratar si se lasa sa se raceasca complet, apoi se taie in trei foi  (eu am crestat pe margine blatul pentru cele trei foi, apoi se taie cu o ata subtire).

Crema de unt cu bezea elvetiana:

Ciocolata se rupe bucati si se pune intr-un bol, pe bain-marie si se amesteca pana este topita in totalitate. Se lasa sa se raceasca.
Intr-un bol (de metal sau de sticla) se pun albusurile si zaharul si se amesteca putin. Intr-o tava inalta se pune apa, nu multa pentru ca nu trebuie sa atinga bolul. Cand fierbe se pune bolul dasupra si se amesteca cu un tel incontinuu pana se dizolva zaharul in totalitate(pentru a verifica asta se ia din albus intre degete si daca nu se mai simt granulele inseamna ca e gata).


Se ia bolul de pe foc si se mixeaza la viteza maxima pana se raceste bolul (si amestecul) si se transforma intr-o bezea tare si lucioasa.

 In momentul in care bolul si amestecul sunt reci se adauga cate un cub de unt (scos din frigider cu cateva ore inainte, trebuie sa fie moale); nu se adauga un alt cub pana cand anteriorul nu este incorporat.
La un moment dat crema o sa fie moale, aproape lichida si cu aspect de crema taiata, dar nu va faceti griji, isi revine imediat si se transforma intr-o compozitie cremoasa.

 Dupa ce se termina cubuletele de unt se adauga extractul de vanilie si ciocolata topita, dar rece si se mixeaza.

Se pune crema deoparte.

Crema ganache:

Ciocolata rupta bucati se pune intr-o cratita cu frisca lichida si se pune pe foc mic, pana se topeste ciocolata. Glazura obtinuta se lasa sa se racoreasca, apoi se lasa la frigider pentru 2 ore. Dupa ce a stat la rece se mixeaza bine, se adauga zaharul pudra si extractul de vanilie.

Sirop:
Intr-o cratita/ibric se pune apa si zaharul si se firb 5-7 minute, apoi se pune ness-ul si se amesteca; se opreste focul, se pune extractul de vanilie si se acopera cu o farfurie/capac. Se lasa sa se raceasca in totalitate.

Asamblare:
Pe o farfurie se pune prima foaie si se insiropeaza bine, apoi se pun 1/3 din crema de unt cu bezea elvetiana si se niveleaza, apoi se pune cea de-a doua foaie de blat, se insiropeaza, se pune 1/3 din crema de unt cu bezea elvetian si ultima foaie de blat insiropata. Cu restul de crema se imbraca tortul (intr-un strat subtire) si se niveleaza foarte bine. 
Se lasa la rece 30 minute. apoi se imraca in crema de ciocolata ganache. Marginile se imraca in nuca maruntita/ ciocolata tocata. Se decoreaza cu jumatati de nuca si cerculete din ciocolata.
Se serveste dupa 1-2 ore de stat la rece.




Va multumesc tuturor pentru urari si va transmit si eu aceleasi ganduri bune!