Tort De Ciocolata, Aniversar :)
articol scris de savalaura.blogspot.c blog savalaura.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Asta este surpriza despre care va vorbeam la postul anterior, cel cu aperitivele inmiresmate de ziua noastra :P ...tortul acesta minunat, cel mai bogat tort de pana acum in ciocolata!!!!!!!!!!!!
Mai decadent si mai irezistibil de-atat nu cred ca exista...are ciocolata in toate ungherele hi, hi, si-n blat, si-n crema si in glazura dulce si lucioasa :))
E cu adevarat un tort special, facut pentru o persoana speciala -sotul meu Ciprian, pe care-l iubesc nebuneste si-acum :D ...si care e cel mai bun prieten, tatic si sot din univers!!! (ma suporta dragutul de el inca din liceu!!! :P )
Asadar, pentru sarbatorirea celor 9 ani de cand sintem "unul", am ales acest fara cuvinte de delicios tort :) ...dat fiind faptul ca amandoi sintem niste dulci ;) ...ha, ha, ha...si lesinam in fata unei felii de ciocolata!
...iar surpriza nu se opreste aici :)
Dedicatia se indreapta cu drag si catre o fata absolut incantatoare, jurnalista Lavinia Gliga si echipa ei, care mi-au facut marea bucurie de a le putea...si lor si voua, de pretutindeni...impartasi aceasta valoroasa reteta (pentru mine, cel putin :P ) ...in primul numar al revistei Decat o Revista, cu afisare on-line aici: www.decatorevista.ro, o revista conceputa de ei, care va aparea pe piata pe la jumatatea lui noiembrie ;)
...pana atunci, insa, il puteti savura aici, alaturi de noi, sarbatoritii lunii :))
Ingrediente pentru 18-20 portii
Timp de preparare: 45 min.
Timp de copt: 2 ore si 30 min.
Timp de racire: 2 ore
Pentru blat:
- 350 g. ciocolata amaruie/lapte, rupta bucati
- 2 oua intregi
- 8 oua separate
- 350 g. zahar
- 200 g. migdale macinate
Pentru crema:
- 200 g. ciocolata alba, rupta bucati
- 200 g. unt nesarat
- 6 linguri frisca lichida
- 50 ml. lichior "Grand Marnier" (puteti inlocui cu rom alb sau coniac)
Pentru glazura:
- 200 g. ciocolata cu lapte, rupta bucati
- 250 g. unt nesarat
- 2 linguri de zahar pudra
Pentru fasia de ciocolata:
- 200 g. ciocolata amaruie/lapte
- hartie pergament
Blatul si crema -mod de preparare
Ingrediente blat:
Tapetati cu hartie pergament, pusa in trei straturi, baza si laturile unei forme rotunde, detasabile cu diametrul de 23 cm:
Preincalziti cuptorul la semnul 3/170 grade C.
Topiti ciocolata amaruie/lapte pe baie de aburi; lasati-o sa se raceasca:
Frecati cele 2 oua intregi cu cele 8 galbenusuri si cu zaharul pana ce amestecul devine vascos si spumos:
Tocati migdalele la robotul de bucatarie:
Incorporati-le apoi impreuna cu ciocolata racita in amestecul de oua:
Bateti albusurile spuma:
Incorporati 1/4 din cantitate in amestecul de oua si ciocolata; apoi, cu miscari usoare, incorporati toata cantitatea de albusuri:
Asezati un vas rezistent, plin cu apa, in cuptor, pe nivelul inferior. Turnati compozitia de blat in forma pregatita:
...acoperiti-o apoi cu hartie pergament pusa in trei straturi si dati la cuptor timp de 1 ora si 45 de minute:
Lasati blatul sa se raceasca complet pe un gratar metalic:
Ingrediente crema:
Pentru a prepara crema, puneti ciocolata alba si frisca intr-un vas la bain-marie:
Amestecati pana cand ciocolata se topeste apoi o luati de pe foc si adaugati alcoolul:
Frecati spuma untul, apoi incorporati in el ciocolata topita si racita:
Tineti crema cateva minute la frigider.
Glazura si ornarea -mod de preparare
Ingrediente:
Taiati blatul in doua:
Intoarceti stratul de deasupra si ungeti-l cu crema. Asezati deasupra celalalt strat si dati la rece:
Crema e o minunatie :) ...iar eu, ca s-o fac irezistibila i-am mai adaugat inca o tableta de cioco alba :P ...crazy, i know!!! :)))
Pentru glazura, frecati untul spuma cu zaharul pudra pana cand se topeste zaharul:
Adaugati ciocolata topita la bain-marie:
Lasati la frigider pentru cca. 30 de minute:
Ungeti tortul pe deasupra si dati la congelator:
Pentru a pregati fasia de ciocolata, taiati o bucata de pergament de 70/25 cm. si pliati-o in doua, pe lungime. Topiti ciocolata amaruie/lapte la bain-marie si cand incepe sa se ingroase turnati-o pe hartie si intindeti-o cu ajutorul unui cutit cu lama lata, avand grija sa lasati o margine neregulata:
Inveliti fasia in jurul tortului, fixati-o cu scotch si dati la congelator pana cand ciocolata se intareste (minim 20 de minute)
Desprindeti hartia cu mare grija:
Aveti grija la ciocolata care se topeste incredibil de repede, mai ales daca pica razele soarelui pe el, cum am, patit eu :))
Se orneaza dupa plac...eu l-am infrumusetat cu cateva flori din buchetul primit de la Cipi, cu florile mele preferate :) ...pe care le-am bagat un pic prin albus batut si-apoi prin zahar:
Cele mai faine sectiuni ;)
La superlativ!
Trebuie sa-l incercati!!! :P
P.S. Fetelor dragi, care imi sinteti mereu alaturi cu cuvinte frumoase si aprecieri, va daruiesc...daca si-asa nu pot altceva :P ...cateva floricele parfumate din buchetul meu pretios!!! :)
Va pup dulce!!!!!!
...iar domnilor care ma viziteaza si ma apreciaza (ma coplesesc, de fapt, cu laudele lor :P ) le trimit, cu mare drag si recunostinta, cele mai bune ganduri si salutari!!!!!!!!