Tort De Castane Cu Frisca
articol scris de stelacraciun blog retete-prajituri.net
Tort de castane cu frisca
Blatul se pregateste ca în reteta precedenta si se taie în trei foi.
Pentru umplut:
- 500 g frisca,
- 2 albusuri,
- 100 g zahar tos, o lingura rom,
- 6—7 foi sau 18—20 g granule de gelatina,
- un pachetel cu zahar vanilat,
-100 ml apa rece,
- un borcan (400 g) piure de castane.
Pentru stropit foile:
- 50 ml apa,
- 75 ml rom.
Pentru ornat:
- 250 g frisca,
- un albus mare,
- 50 g Zahar tos, o lingurita rom (10 ml),
- 2 .foi sau 6g granule de gelatina,
- 40 ml apa rece,
- 1/2 pachetel cu zahar vanilat.
Modul de preparare a tortului de castane cu frisca
Pe platoul de tort (cu sau fara picior) se asaza partea care a fost c supra, cînd s-a copt blatul (cu taietura în sus), se stropeste cu 1/3 din c titatea de rom amestecat cu apa (cu stropitoarea) si se unge cu jumatate cantitatea de frisca pentru umplut (v. „Frisca cu gelatina“). Piureul de castane se pune într-o sita inoxidabila si se freaca cu dosul lingurii, ca jumai din cantitatea de piure sa cada afînat, ca frecateii, direct, peste frisca.
Peste piure se asaza foaia de la mijloc care se stropeste, la fel, cu rom si apa, unge cu restul de frisca si se presara cu restul de piure de castane. Frisca pentru ornat (v. „Frisca cu gelatina pentru ornat”) se pune în cornetul cu sprit eres Tortul se orneaza, cum s-a aratat în reteta precedenta, apoi se lasa la rece, 2- 3 ore.