Tort De Casa Cu Ciocolata
articol scris de Toamna07 blog Adina's kitchen & travel
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Nu pot sa spun ca sunt o ciocoholica dar nici nu ma dezic de ea !:)
Weekendul trecut am intrat intr-o ciocolaterie si am simtit ca toate simturile mi-au explodat ispitandu-ma cu o gama variata de praline si trufe. Era o nebunie de arome,culori si forme la preturi ...nu foarte mici .:) Am plecat de acolo intr-o stare cataleptica :)) si jurata pe un tort de ciocolata din care sa ma infrupt pe saturate nu doar pe degustate. :))
Ingrediente pentru blat simplu :
6 oua
1 cana de zahar
1 cana cu varf de faina
10 linguri de lapte
1 praf de copt
1 cana de zahar
1 cana cu varf de faina
10 linguri de lapte
1 praf de copt
Mod de preparare :
Faina o amestecam cu praful de copt .
Separam galbenusurile de albusuri .
Albusurile le batem spuma tare .
Galbenusurile de mixam impreuna cu zaharul si laptele adaugat treptat pana cand compozitia capata aspect de crema .
Faina amestecata cu praful de copt o adaugam incet -incet peste galbenusuri mixand intr-una .
Cu o paleta sau lingura mare incorporam si albusurile ; le amestecam usor ca si cum le-am da peste cap. Aluatul trebuie sa aiba un aspect aerat ,pufos , de norisor. :)
Turnam compozitia intr-o tava cu diametrul de 26 cm , unsa cu unt si tapetata cu faina .
Lasam la cuptor, incins in prealabil ,la foc mediu 35-40 de minute si facem testul cu scobitoarea .
Daca este gata inchidem focul si lasam blatul in cuptor cu usa intredeschisa sa se obisnuiasca cu temperatura de afara .
Cand s-a racit complet se taie in 3 felii !
Ingrediente pentru crema de ciocolata fina si aromata :
100 ml. lapte
50 ml frisca lichida
200 g zahar
70 g ciocolata cu lapte
3 linguri de cacao
3 fiole cu esenta de rom
Mod de preparare:
Intr-o cratita amestecam ouale cu zaharul ,laptele,frisca si cacaoa .Punem pe foc mic si adugam ciocolata bucatele si margarina. Amestecam bine cu un tel pana obtinem o compozitie densa si fina .
Cand s-a racorit punem si esenta de rom .
Dam la frigider pentru cel putin 2 ore !!!
Cand este bine racita, o scoatem din frigider si o amestecam cu mixerul pana la omogenizare .
Ingrediente pentru sirop din lapte caramelizat :
3/4 cana de zahar
2 cani cu lapte (500 ml )
Mod de preparare :
Caramelizam zaharul si turnam cu grija, laptele ;lasam sa se topeasca zaharul si siropul sa capete o culoare aramie .
Se lasa sa se raceasca bine .
Glazura din ciocolata neagra :
100 g ciocolata neagra
50 g unt
50 ml. frisca lichida
Mod de preparare :
La cuptorul cu microunde, punem intr-un castron ciocolata maruntita,untul si frisca,lasam cateva secunde, scoatem castronul si amestecam bine de tot pana obtinem o glazura .
Asamblarea tortului :
Prima felie de blat o asezam pe un platou si incepem sa o insiropam cu sirop caramel;cu ajutorul unei linguri turnam sirop de la margine pana spre interior,sa acoperim toata suprafata .
Impartim crema in doua si intindem o parte din ea peste felia de blat insiropata.
Asezam felia de blat ,de mijloc,si repetam procedeul (insiropam si intindem ultima parte din crema).
Asezam ultima foaie de blat ,o insiropam si turnam glazura de ciocolata neagra .
Oranam dupa imaginatie, daca avem ! :))
Este un tort nu foarte bine ornat,recunosc :)) dar gustul face legea .Este atat de aromat,pufos,insiropat si crema este yummmmiiii ! :)
Pofta buna !