Tort De Cafea
Sursa Tort de cafea
articol scris de savalaura.blogspot.c blog savalaura.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
...un tort de vis, un pseudo-tiramisu :)) ...pe care i l-am facut, cu toata inima, lui tati meu drag de ziua lui :)
De la el am mostenit eu pofta asta de nestavilit pentru cafea, hi, hi...asa ca tortul lui nu putea fi altfel decat imbibat la maxim cu licoarea-minune!!! :D
E foarte fin si delicios si va invit sa-l incercati cat de curand, mai ales cei care impartasesc aceeasi pasiune cu noi :P
Ingrediente pentru cca. 12 felii
Pentru blat:
- 4 oua
- 150 g. zahar
- 1 plic zahar vanilinat
- 100 g. faina
- 100 g. amidon
- 2 lingurite praf de copt
Pentru crema si ornat:
- 5 galbenusuri
- 6 linguri whisky
- 40 g. zahar
- 2 plicuri cappuccino
- 5 g. gelatina
- 650 ml. frisca
- 250 g. branza Ricotta sau Philadelphia
- 2 lingurite cafea solubila
- 1 plic zahar vanilinat
- 12 boabe de cafea
Ingrediente blat:
Se incinge cuptorul la 175 grade C.
Se tapeteaza cu hartie o forma de tort cu diametrul de 26 cm.
Se bat ouale cu zahar si zahar vanilinat. Se amesteca faina cu amidonul si praful de copt, se cern deasupra compozitiei de oua si se inglobeaza. Aluatul se introduce in forma si se coace cca. 25 de minute:
Se scoate din forma si se lasa sa se raceasca pe un gratar:
Blatul rezultat m-a incantat la maxim, e pufos dar totusi indeajuns de compact pentru a putea fi feliat in 2...ba chiar 3 straturi...
Ingrediente crema:
Galbenusurile se bat in bain-marie cu 4 linguri whisky si zahar. Se inglobeaza 1 plic cappuccino si se lasa sa se raceasca:
Gelatina se inmoaie in apa rece pentru minim 5 minute, dupa care se topeste la bain-marie sau mai usor (eu asa fac mereu :P ) ...la microunde, pentru cateva secunde. Se toarna apoi in fir subtire in compozitia de cafea.
Se inglobeaza Ricotta (eu n-am gasit si am luat Philadelphia...la fel de buna) ...si 500 ml. frisca, pe care o bateti bine:
Finisare:
Se incalzesc 100 ml. apa si se adauga cafea solubila, 1 plic zahar vanilinat si 2 linguri whisky:
Blatul se taie pe 3 nivele:
Blatul de jos se insiropeaza cu 1/2 din compozitia de cafea:
Se acopera cu 1/2 din crema:
Se aseaza al doilea blat, care se stropeste cu restul de cafea si se acopera cu restul de crema. Se aseaza al treilea blat si se da la rece 8 ore:
Se bat 150 ml. frisca cu zahar vanilinat si se decoreaza tortul:
...eu am sablonul asta de la Tupperware, care imi delimiteaza portiile si cu care pot realiza diferite modele...
De data asta l-am folosit doar pentru a-mi "trasa" feliile :P
...dupa care am incercat sa-i fac niste aveline frumoase, in mijlocul carora sa asez niste bombonele de ciocolata, asemanatoare boabelor de cafea, dar nu mi-au iesit deloc bine :)))
Le-am facut din crema si probabil ca era prea moale pentru ornat...data viitoare am sa le fac din frisca ;)
Pupici, din nou, Jacob pentru surpriza minunata! :)
Aici sint bombonelele:
In final, tortul se pudreaza cu praf de cappucino si nes, iar marginile se "brazdeaza", in cazul meu, cu ustensila aia albastra pe care v-am aratat-o mai sus :)) ...tot de la Tupperware...
Arata atat de apetisant, incat nu am rezitat sa nu il gustam imediat! :P
A doua zi e, insa, si mai gustos!!!
...si ca de obicei, am pastrat o felie generoasa si pentru voi :)
La multi ani, tati drag, sa ne traiesti 100 de ani...de-acum incolo!!! :))