Tort Curcubeu - Rainbow Cake
articol scris de Oana blog ebunatati.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Daca ar fi sa descriu pe scurt acest tort, as spune doar atat : o explozie de culori! A fost tortul pe care si l-a dorit nazdravanul meu de ziua lui, s-a rugat de mine vreo doua saptamani, explicandu-mi ca trebuie sa aiba curcubeu peste tot, sa fie facut din curcubeu, sa aiba gust de curcubeu... Daca ar fi fost dupa mine, l-as fi lasat alb, pentru un effect WOOOW la taiere. Dar nici colorat nu cred ca arata rau :)
Si cel mai important : nazdravanului meu i-a placut la nebunie. Si nu numai lui, ci si invitatilor de acasa precum si celor de la gradinita. Ma invidiati? Stiti ce dragut e sa coci 12 blaturi si sa imbraci in bomboane doua torturi? Pe un ton mai serios, nu e atat de nasol, mai ales ca m-a ajutat si el, explicandu-mi in ce ordine trebuie asezate culorile, separand bomboanele pe culori si gustand ingredientele pana cand i-am interzis sa se mai atinga de bomboanele albastre ( nu erau decat in pungile de Skittles mov..).
Haideti mai bine sa trecem la reteta propriu zisa ca ne apuca noaptea povestind...
Tort curcubeu - rainbow cake |
Ingrediente :
1. pentru 6 blaturi de tort de 20 cm :
- 4 oua
- 300 g zahar
- 300 ml ulei
- 300 ml lapte
- 30 linguri de faina ( aproximativ 500 grame)
- 2 plicuri praf de copt
- putintica sare
- colorant pentru fiecare culoare din curcubeu. Eu am folosit din cel pudra, achizitionat de la www.pastaidevanilie.ro (nu fac reclama in mod expres, eu sunt foarte multumita de el)
2. pentru crema si ornat
- 500 g mascarpone
- 300 g unt la temperature camerei
- 200 g zahar pudra
- 1 lingurita de scortisoara
si pentru ornat : 200 ml frisca ( care se amesteca cu un sfert din crema de tort) + bomboane colorate ( am folosit 2 pungi mari de skittles mov, una rosie si una verde DAR mi-au ramas multe bomboane... mai putin cele albastre si portocalii)
Pentru inceput am preincalzit cuptorul la 180 grade. Apoi am pregatit doua forme de tort de 20 cm, carora le-am tapetat fundul cu hartie de copt.
In 6 castronele potrivite ca marime, punem cate o lingura de lapte. Dizolvam cate un varf de lingurita de colorant in fiecare castronel.
Am separat albusul de galbenusuri. Galbenusul l-am batut cu mixerul cu un varf de sare si jumatate din cantitatea de zahar - pana cand s-a deschis la culoare. Am adaugat apoi uleiul, laptele ramas, praful de copt si faina alternativ. Omogenizam bine compozitia.
Albusul se bate spuma cu restul de zahar. Se amesteca cu compozitia de galbenus amestecand usor.
Aluatul rezultat se imparte in mod egal intre cele 6 castronele ( eu am pus cate cu lingura in fiecare , pe rand, pana am terminat aluatul). Amestecam pana la incorporarea colorantului in fiecare recipient.
Eu am avut doua forme identice de 20 de cm, astfel ca timpul de coacere s-a redus simtitor.
Fiecare castronel de aluat se coace, pe rand, in forme de tort de 20 cm. Nivelati bine aluatul inainte de a-l introduce in cuptor. Pentru asta eu lovesc usor peretii lateral si scutur ( nu cu forta) forma ca sa se aseze mai bine.
Blaturile se coc la 180 grade circa 12-15 minute, pana cand incep sa se rumeneasca usor pe margini si o scobitoare introdusa in blat iese curata.
Dupa coacere, blaturile se scot din forma si se lasa la racit, preferabil pe un gratar metalic. Inainte de asamblare se inlatura cu un cutit toate partile arse!!!!!!!
Crema este foarte simplu de facut, insa trebuie sa respecte cateva principia de baza : untul si branza mascarpone vor fi la temperatura camerei. Daca untul sau branza au lichid, acesta se va scurge inainte de prepararea cremei. Daca totusi crema s-a taiat ( eu am patit-o doar o singura data) turnati circa 50 ml frisca si mixati al viteza mare.
Pentru crema bateti 200 g unt ( nu tot untul din reteta ci doar 1 pachet!!!! ) cu zaharul pudra si apoi adaugati crema mascarpone si scortisoara. Si asta e tot.
Folositi circa 3/4 din crema pentru a umple trtul, pastrati 1/4 pentru decorarea finala.
Tortul se asambleaza pornind de la baza, cu culoarea mov. Ordinea este: mov - albastru - verde - galben - portocaliu - rosu. Intre blaturi intindeti in mod egal crema de mascarpone cu scortisoara.
Restul de crema il mixati cu untul ramas.
Separat, bateti frisca si apoi adaugati cu lingura in frisca crema de mascarpone si unt, mixand in continuare. Imbracati generos tortul cu aceasta compozitie si apoi nivelati.
Lasati la rece circa 30 minute- 1 ora ca sa se intareasca putin crema si apoi ornate. Eu l-am vut in doua variante , dar, sincer, cred ca cel mai de efect este simplu, neornat. Surpriza va fi maxima pentru cei care nu stiu ce se ascunde in interiorul lui!
In final, iata ce a iesit:
Vedeta nr 1 , tortul de acasa :
Si vedeta nr 2, torul de la gradinita :
In final, iata ce a iesit:
Vedeta nr 1 , tortul de acasa :
Tort curcubeu - rainbow cake |
Tort curcubeu - rainbow cake |