Tort Cu Struguri, Nuci Si Crema De Branza
articol scris de Rhapsody blog Bucatareala la plesneala
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Saptamana trecuta am avut motiv de sarbatoare, am implinit cativa anisori de cand am spus "DA"
raspicat si mi-am unit destinul cu jumatatea mea <3<3. Nu se putea sub nici o forma sa sarbatorim fara ceva dulce si cum anul trecut am optat pentru un tort cu sampanie, anul acesta timpul scurt si comenzile m-au determinat sa fac ceva mai rapid. Vreau sa va zic ca a iesit o nebunie de tort, pe bune. Crema face toti banii, e super-mega-delicioasa si e inspirata de Andie careia ii multumesc. :) :* Am introdus inca doua ingrediente in crema fiindca vroiam o cantitate mai maresi fiindca imi era lene sa dau o fuga la magazin :">, dar si asa a iesit tare buna.
Ingrediente:
raspicat si mi-am unit destinul cu jumatatea mea <3<3. Nu se putea sub nici o forma sa sarbatorim fara ceva dulce si cum anul trecut am optat pentru un tort cu sampanie, anul acesta timpul scurt si comenzile m-au determinat sa fac ceva mai rapid. Vreau sa va zic ca a iesit o nebunie de tort, pe bune. Crema face toti banii, e super-mega-delicioasa si e inspirata de Andie careia ii multumesc. :) :* Am introdus inca doua ingrediente in crema fiindca vroiam o cantitate mai mare
Ingrediente:
Blat:
- 5 oua foarte mari
- 180 g zahar
- 150 g faina
- 3 lg ulei de floarea soarelui
- coaja de la o lamaie
- 80 g boabe de struguri negri (struguri de masa am folosit eu)
- 40 g miez de nuca
Crema:
- 500 g mascarpone
- 250 g ricotta
- 200 g frisca lichida (Pilos)
- 300 g smantana (fina si cremoasade la Pilos am folosit)
- 3-4 linguri de miere poliflora
- 3 lg sirop concentrat de salcam
- 170 ml apa plata
1. Preincalzim cuptorul la 190°C.
2. Separam albusurile de galbenusuri.
3. Mixam galbenusurile cu 80 g zahar, pana cand se deschid la culoare, adaugam cele 3 linguri de ulei si mai mixam 2 minute.
4. Mixam albusurile spuma cu un praf de sare, adaugam apoi 100 g zahar si mixam pana la dizolvarea completa a acestuia.
5. Incorporam galbenusurile spuma in albusurile batute cu ajutorul unei spatule de silicon. Faceam operatiunea aceasta prin cat mai putine miscari ca sa nu piarda din volum.
6. Inglobam faina cernuta si coaja de lamaie in compozitie cu ajutorul spatulei de silicon/ lingurii de lemn tot cu atentie prin miscari circulare.
taiem boabele de struguri in doua si scoatem semintele. Impartim in 2 canitatea, iar in 2 din cele 3 tavi punem struguri deasupra.
8. Coacem miezul de nuca 5 minute la 200°C, il lasam sa se raceasca apoi il punem in cea de-a treia tava.
9. Introducem tavile in cuptor pentru 30-40 minute, pe raftul din mijloc. Facem testul introducand o scobitoare in mijlocul blaturilor, daca iese curata => copt.
10. Scoatem din cuptor si lasam blaturile sa se raceasca pe un gratar.
Crema:
1. Mixam frisca lichida pana capata volum si consitenta.
2. Mixam separata mascarponele cu ricotta, smatana si mierea. Adaugam frisca batuta si amestecam.
Asamblare:
1. Punem un blat cu struguri pe platou, il insiropam asteptam 5-10 minute, punem 200 g de crema, blatul cu nuci pe care il vom insiropa, pauza 5 minute, 200 g crema de branza, ultimul blat cu struguri + insiropat si dat la frigider pentru cel putin 2 ore.
2. Scoatem tortul, il imbracam intr-un start subtire de crema. Punem restul de crema intr-un poche cu sprit simplu si spritam un rand vertical de crema. Luam o lingurita/spatula si intindem spre dreapta fiecare punct de crema, punem iar un rand de puncte si intidem cu coada linguritei spre dreapta. Procedam asa pana cand terminam de decorat. Introducem tortul in frigider 12-24 ore sau macar pentru 3-4 ore daca n-aveti rabdare.
Reteta originala de crema o gasiti AICI.