Tort Cu Spuma Si Fructe
articol scris de stelacraciun blog retete-prajituri.net
Reteta pentru Tortul cu spuma si fructe
Reteta Blat:
– 3 oua,
- 60 g faina,
- 75 g zahar,
- o lingura rom sau zeama de lamîie.
Fructe:
– 1/2 kg visine, cirese, capsuni, fragute sau caise ( amestecate sau nu)
- 350 g zahar,
- 50 ml rom,
- 2 albusuri,
- 100 g piscoturi sau biscuiti.
Prepararea tortului cu spuma si fructe
Compozitia pentru blat se pregateste ca si pentru torturile precedente si se coace într-o forma de tort sau cratita de 2 1, unsa cu margarina solida numai pîna la jumatatea înaltimii acesteia si tapetata cu faina. Blatul se coace 20 minute, la foc mijlociu, în cuptorul bine încalzit dinainte, apoi se rastoarna pe platoul de tort si se lasa sa se raceasca în bucatarie.
Se freaca cu dosul furculitei 100 g visine (sau alte fructe) cu 100 g zahar, pîna cînd compozitia capata consistenta unui sirop gros, apoi se adauga romul. Cu acest sirop se stropeste blatul rece (cu lingura) pe care se vor aseza 200 g visine curatate de sîmburi (sau alte fructe), presarate cu pesmetul din piscoturi sau din biscuiti rasi.
Albusurile se bat spuma tare, se adauga 50 g zahar tos si o lingura cu rom sau zeama de lamîie si se bat în continuare, pîna cînd spuma se întareste din nou. Separat, se fierb în clocot, 5 minute, 200 g visine curatate de sîmburi (sau alte fructe) cu 200 g zahar, la foc mic, amestecînd încontinuu si, asa clocotite, se toarna peste albusurile batute spuma. Spuma se bate repede, în continuare, cea 10 minute, pîna cînd se întareste bine (sa nu cada de pe tel, cînd acesta se ridica).
Tortul se unge, lateral si deasupra, cu aceasta spuma care se niveleaza si, apoi, cu vârful linguritei, se ridica din loc în loc, formînd niste ciocuri. Tortul se tine în frigider, ca sa se raceasca bine. Spuma va fi moale si foarte gustoasa.
Spuma se poate servi si la pahar, ca atare, sau cu frisca deasupra. Din 2 albusuri se pot aranja 4—5 portii în cupe mai mici, ornate cu cîte o rozeta mare de frisca deasupra. Se tin la rece, 2—3 ore.