Tort Cu Spuma De Visine
Sursa Tort cu spuma de visine
articol scris de misflorentina blog Ce si cum mai gatim
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Desi postez cu intirziere, acest tort a fost pregatit pentru a sarbatori atit aniversarea cit si onomastica fiicei mele, Eleni.
Un tort simplu, racoritor dar care contine cel mai important ingredient: iubirea.
Fructele se mixeaza pina se obtine o compozitie lichida ingrosata, uniforma, usor spumoasa.
Se amesteca cu gelatina inmuiata in prealabil, pina la topirea completa a acesteia.
Se lasa sa se raceasca apoi se toarna frisca lichida.
Se bate totul energic pina vom obtine o compozitie fina, spumoasa, pe care o vom pune la frigider ca sa se intareasca pentru cel putin 4 ore.
Un tort simplu, racoritor dar care contine cel mai important ingredient: iubirea.
La multi ani, fata noastra draga. Sa fii sanatoasa, fericita si implinita. Sa iti cresti frumos copiii minunati, sa le oferi un viitor linistit si sigur, ca sa te bucuri alaturi de ei. Frumusetea caracterului iti da stralucirea exterioara iar problemele care te provoaca zilnic te intaresc facindu-te puternica. Restul, sint nimicuri iar tu ai inteligenta de a le ignora.
Iti dorim ca viata sa iti astearna drumul numai cu bucurii si sa te intilnesti cu norocul la tot pasul.
Sa fii iubita si sa iubesti etern iar zilele sa iti fie mereu insorite.
Te pupam, parintii tai care sint mindri de tine.
Reteta tortului nu este una foarte complicata dar necesita ceva timp de pregatire, avind in vedere ca intre etape va trebui sa stea la rece.
Insa rezultatul va va convinge ca merita sa il incercati.
Am folosit un blat simplu, pandispan, pe care l-am preparat din:
- 6 oua
- 6 linguri de zahar
- 6 linguri de faina
- 1/2 lingurita esenta de vanilie
- 1/2 plic zahar vanilat bourbon
Se bat spuma albusurile dupa ce am separat galbenusurile de albus.
Cind spuma a devenit ferma, se adauga zaharul - incalzit la microunde pentru un minut si jumatate. Scopul incalzirii zaharului este de a prelucra termic (gati) albusul asa incit sa nu fie utilizat crud, eliminind orice risc. Zaharul se adauga progresiv in spuma, amestecind continuu. Bezeaua obtinuta va fi legata si va rezista in timpul prelucrarii, pastrind volumul de aer incorporat.
Se adauga galbenusurile incorporindu-se la viteza mai mica a mixerului, apoi incet si faina, esenta si zaharul vanilat.
Se toarna compozitia intr-o forma tapetata cu hirtie de copt si se coace la o temperatura de 220 grade (la foc potrivit) pentru aproximativ 30 de minute. Cind fata se va colora usor in aramiu inseamna ca este gata.
Se opreste focul si se lasa forma in cuptor inca 15 minute, apoi se scoate din forma si se lasa sa se raceasca pe un gratar pina se pregateste umplutura.
Pentru umplutura am avut nevoie de:
- un compot de visine de 400 ml,
- 1 1/2 plicuri gelatina pentru prajituri
- o cutie de 200 ml frisca lichida
Se separa fructele din compot de sirop.
Fructele se mixeaza pina se obtine o compozitie lichida ingrosata, uniforma, usor spumoasa.
Siropul din compot se incalzeste usor, fara sa fiarba.
Se amesteca cu gelatina inmuiata in prealabil, pina la topirea completa a acesteia.
Se adauga totul peste pulpa de visine si se omogenizeaza.
Se lasa sa se raceasca apoi se toarna frisca lichida.
Se bate totul energic pina vom obtine o compozitie fina, spumoasa, pe care o vom pune la frigider ca sa se intareasca pentru cel putin 4 ore.
Pentru asamblarea tortului am pregatit frisca din doua pahare de cite 400 ml smintina de separator si doua plicuri de zahar pudra vanilat Dr. Oetker.
De asemeni, am pregatit un pahar de sirop natural obtinut prin presare la rece din fructe de padure (din comert sub marca PLAFAR) pentru insiroparea blatului.
Am impartit blatul in doua obtinind doua discuri: unul pentru baza tortului, celalat pentru baza celui de al doilea strat de umplutura.
Se insiropeaza primul blat asezat intr-o forma cu pereti detasabili. Se pun 4 - 6 linguri frisca, distribuindu-se uniform pe suprafata blatului. Se adauga jumatate din compozitia de visine, uniformizind-o si pe aceasta. Se acopera cu cel de al doilea disc, insiporindu-l cu restul de sirop. Se procedeaza ca si mai inainte, asezindu-se un strat de frisca, apoi se adauga restul de umplutura. Se introduce tortul la frigider pentru alte 3 - 4 ore, cind compozitia va fi legata.
Se indeparteaza marginea detasabila a formei, se imbraca tortul intr-un strat fin de frisca apoi se trece la ornarea acestuia, dupa imaginatia fiecaruia.
Gustul fructat este irezistibil iar textura fina, cremoasa, o bucurie pentru papilele gustative.