contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Cu Spuma De Vanilie Si Crema Ganache

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

A doua reteta cu care particip la concursul BlogGospodina de pe blogul Laurei Laurentiu este "Tort cu spuma de vanilie si crema ganache" pe care l-am facut cu ocazia zilei mele de nastere care a fost pe 21 Mai.

 

 

 

 

 

Ingrediente pentru blatul de cacao:
- 5 oua
- 90 grame zahar tos
- 1 plic zahar vanilat
- 50 grame nuci
- 25 grame cacao
- 85 grame făina
- 2 lingurițe praf de copt
- un praf de sare

 

Etape prepararii blatului de cacao:
Separam albusurile de galbenusuri.Albușurile se bat bine cu zaharul tos, cu zaharul vanilat si un praf de sare. Se incorporeaza pe rand si galbenușurile, dupa care se pun si nucile macinate. Faina, cacaoa și praful de copt amestecate in prealabil se adauga la compozitia pregatita anterior.
Intr-o tava de tort cu diametrul de 26 cm, in cazul meu intr-o tava de silicon unsa cu putin ulei, iar daca aveti tava normala o tapetati cu hartie de copt.
Se coace blatul la 180 de grade C timp de 25 minute.
INGREDIENTE PENTRU BLATUL DE VANILIE
- 8 oua
- 170 grame zahar tos
- 2 linguri de ulei
- 4 linguri apa calduta
- 150 grame faina
- 3 lingurițe praf de copt
- 1 esența de vanilie
- un praf de sare
Etapele prepararii blatului de vanilie:
Ouale întregi se amesteca cu zaharul si o priza de sare pana devin cremoase, se adauga apa calduta si se amesteca cu mixerul pana cand observam ca compozitia devine ca o spuma.
Adaugam uleiul, vanilia, si faină amestecata cu praful de copt in prealabil.
Dupa aceea se imparte aluatul in 2 parti egale si se coc două foi, într-o tava dreptunghiulară tapetata cu hartie de copt cu diametrul de 30 x 32 cm.
Se baga in cuptorul preincalzit la 180 grade C si se coace cca 15 minute.
Se lasa sa se raceasca acoperit cu un prosop.
Dupa ce sa racit blatul, se taie pe lung in fașii de 5 cm.
Este foarte important ca sa folositi tavi de dimensiunile pe care eu le-am folosit, deoarece riscati sa nu va iasa blatul de vanilie la dimensiunea blatului de cacao, in circumferinta (26 cm).

 

INGREDIENTE CREMA GANACHE
- 200 ml frișcă lichidă
- 200 ml ciocolata amaruie
- 100 grame nuci
- 100 grame alune
ETAPELE PREPARARII CREMEI GANACHE:
In bain marie se topește ciocolata in frișca lichida. Dupa topirea completa se lasa la racit, apoi se bate cu mixerul.Se adaugă nucile si alunele macinate.
Crema ganache o folosim sa ungem fasiile de blat de vanilie, pe care le rulam pana cand ajungem la circumferinta blatului de cacao.
Diametrul pe care blatul de vanilie trebuie sa il aiba este de 26 cm.
INGREDIENTE SPUMA DE VANILIE:
- 500 ml lapte
- 60 grame de faină
- 140 grame zahar
- 1 esența de vanilie
- 140 grame de unt
- un praf de sare
ETAPELE PREPARARII SPUMEI DE VANILIE:
Amestecam zaharul cu faina, sarea si laptele intr-o cratita si se lasa sa fiarba, amestecand continutul, pana ce devine ca o budinca, apoi se ia de pe foc si se adauga vanilia.
Dupa ce sa racit crema o amestecam cu cu untul, pe care il lasam la cald sa fie moale, pana devine ca o spuma densa.
MONTAREA TORTULUI
Se taie blatul de cacao in 2 parti egale si jumatate din crema de vanilie se pune pe blatul de jos.
Se ia cu grija inelul format din blatul de vanilie si se pune peste blatul de cacao si crema de vanilie.
Se pune peste blatul de vanilie si ce mai a ramas din crema de vanilie si se pune si ce-a de-a doua jumatate de blat din cacao peste, ca un capac.

 

 

ORNAREA TORTULUI:
Glazura de ciocolata amaruie, care se prepara dintr-o ciocolata amaruie, 1 lingura de apa, 1 lingura de ulei si 50 de grame de unt.
Punem in bain marie ciocolata sa se topaeasca, adaugam uleiul, apa amestecam bine si dam de-o parte, apoi adaugam untul si amestecam bine pana se dizolva si se formeaza o glazura densa de ciocolata.

Am ornat cu frisca batuta pe marginile tortului si am facut cu cutitul "valuri" pentru lebede...

Am zis ca un tort atat de special merita si un decor special si am facut din pasta de lapte praf si miere o lebada mare cu doi pui.
Iata cum am facut pasta de lapte praf cu miere:
Am pus intr-un castron 3 linguri de miere, am adaugat lapte praf 100 de grame si am framantat pana s-a format o bila de aluat de pasta. In putina pasta am pus colorant rosu ca sa fac ciocul la lebede.
Am dat pasta la frigider pana a 2-a zi, cand am ornat tortul cu lebedele formate.

Nu am avut nici un tipar. Am trasat cu cutitul marginile si am taiat pur si simplu. La ochisori am pus cuisoare.

Iata cum au iesit. Le-am lasat pe platoul pe care au stat in frigider pana le-am pus pe tort, inainte de a fi servit.

 

 

 

Este cel mai delicios tort!

Articol recomandat de lily-musat.blogspot.com