contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Cu Portocale

articol scris de Maria68 blog Ikka is Blog

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 Ingrediente:
Pentru blat:
6 oua
12-13 linguri zahar
6-7 linguri apa
12 linguri faina
1 praf de copt
1 plic zahar vanilat
Pentru crema :
1 l smantana sau frisca
1 kg portocale
20 g gelatina
esenta de vanilie
Mod de preparare: 

   Galbenusurile impreuna cu zaharul se amesteca bine, pana devine o crema spumoasa.Se adauga praful de copt,  si treptat (cate 2 linguri) apa amestecand continuu.Cand am terminat adaugam faina dar sa nu fie lingurile incarcate de faina,ci mai degraba rase. Separat mixam albusurile cu 3 linguri de zahar(le luam din cele 12 linguri) si zaharul vanilat. Cand este gata se toarna peste compozitie si se amesteca incet cu o lingura de lemn.
Compozitia se aseaza intr-o forma unsa si se niveleaza; se coace in cuptorul incins la 180 grade cam 30-40 min ( sau pana trece testul scobitorii). Se scoate si se lasa sa se raceasca.Se scoate blatul din forma si se taie in doua.
   Pentru a monta tortul de preferinta se foloseste o tava adanca cu pereti detasabili. Asternem tava cu   folie alimentara de plastic, atat fundul cat si peretii .
   Taiem cam 1 cm din marginile blatului, pentru a putea aseza feliile de portocale care vor tapeta peretii tavii.
  Portocalele le curatam si le taiem cam de 1 cm grosime. Alegem feliile cele mai frumoase si uniforme si le asternem peste folia din plastic in  tava. 
  Gelatina o topim in 100 ml apa calduta . Intre timp mixam smantana sau frisca cu zaharul si esenta de vanilie (cantitatea difera in functie de cat de dulce doriti sa fie frisca obtinuta....eu am folosit foarte putin). Dupa care adaugam gelatina dizolvata si amestecam usor pana se uniformizeaza crema.
   Turnam 1/3 din crema peste portocalele din tava, cautand sa acoperim toata suprafata si toate gaurile .
Peste crema punem prima foaie de blat (daca dorim o putem insiropa cu suc de portocale). 
    Turnam peste blat mai mult de jumatate din cantitatea de crema, tot optional daca dorim putem aauga cubulete de portocale taiata.
  Peste crema punem cea de-a doua foaie de blat(insiropata daca doriti).
 Turnam restul de crema peste blat, acoperim cu folie si punem tava la frigider 3-4 ore, de preferinta ar fi mai bine sa ramana peste noapte, pentru a se intari crema bine.
Dupa acest timp, scoatem folia ,inelul detasabil al tavii si rasturnam cu grija tortul pe un platou.  




Pofta buna!!!
.