Tort Cu Nuci
Sursa Tort cu nuci
articol scris de Xandrinne blog de-alebubulinei.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Patrundem iar in atmosfera festiva, de toamna, propusa de Raluca (My Fancy Cake), avem de sarbatorit un an de "Dulce Romanie" :)
Vin cu o reteta simpla, de sarbatoare, un tort cu nuci, tortul preferat al soacrei; de ce aduc vorba despre soacra? Am aniversat-o luna aceasta si acesta a fost tortul pregatit (reteta e in familie de foarte multi ani-eu am facut totusi o mica modificare).
Asa ca raspund inca o data provocarii Dulce Romanie din aceasta luna.
Pentru blat am utilizat reteta de aici; cu o mica diferenta.
Am folosit 8 oua, 300 g zahar, 100 g nuca macinata, 200 g faina, 10 linguri cu apa rece, 1 lingurita bicarbonat, stins cu zeama de lamaie, un praf de sare.
Mixez ouale intregi cu zaharul si un praf de sare, timp de 25 de minute; adaug treptat apa rece, lingura cu lingura. Incorporez si faina amestecata cu nuca (si bicarbonatul stins), in trei reprize, amestecand usor cu lingura de lemn, de jos in sus.
Torn compozitia in forma de tort tapetata cu hartie de copt, pe care o introduc apoi in cuptorul preincalzit, la 180 de grade. Cca 40 de minute (mai exact pana trece testul scobitorii si asta se poate intampla si mai repede de alea 40 de minute...).
Scot blatul pe un gratar si-l las sa se racoreasca in voie.
Fata de metoda initiala, de data aceasta mi-a rezultat un blat cu mult mai pufos!
Ma hotarasc in ultimul moment cum sa ornez tortul si anume, cat mai simplu :D
Pentru asta topesc (intr-o craticioara de "sacrificiu") cateva linguri de zahar; caramelul rezultat il torn cu lingura peste niste mieji de nuca. Gata cu decorul :)
Dupa diverse aventuri cu smantana dulce pentru frisca (yuk, nu vreau sa-mi amintesc), prind curaj si poposesc intr-un magazin ecologic... si iau 1 kilogram de smantana pentru frisca. Oricum cea mai buna frisca mi-a iesit intotdeauna cea facuta din smantana de la vecina... Dar stiti cum e, intr-o zi gasesc, in alta nu... si merg la magazine...
Mixez smantana cateva minute, adaug o canita de lapte, s-o mai subtiez, zahar, dupa gust, si ceva esenta de vanilie. Mixez in continuare; rasuflu usurata, mi-a iesit frisca! Deci e liniste in gospodarie :))
Pastrez vreo doua linguri de frisca pe care le colorez, de moft (al meu, evident), iar restul de frisca il impart in trei.
Fac rapid si un sirop (apa, zahar, esenta de rom).
Blatul il tai in trei; insiropez prima felie, o acopar cu o treime din frisca, suprapun a doua felie de blat, insiropez; a doua treime de frisca o amestec cu o ceasca de nuca macinata, si o asez peste blat.
Pun si a treia felie, mai insiropez putin, dupa care imbrac tortul in frisca.
Fac si moatele acelea roz, cu poche-ul, pun si miejii de nuca acoperiti cu caramel...
Iaca si poze cu sectiunea...
Buna combinatia de frisca cu nuci... Norocul meu ca am copt un blat mare, am mancat pe saturate! Impreuna cu musafirii, desigur :P
Pana una, alta... ne vedem la provocarea lunii noiembrie, Dulce Romanie, pe care o gazduiesc :) Inca nu m-am hotarat asupra ingredientelor... (Ssst, primesc sugesti :D)