contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Cu Nuci Si Ness Si Multi Aniversare

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Pe 30 ianuarie 2012 scriam pentru prima reteta  pe blog, desi cochetasem cu ideea blogului si-l creasem de prin 2011.
Nu pot spune ca-s profi, nu ma dau cunoscatoare, nici in ale gastronomiei nici in ale fotografiei,dar incerc pe zi ce trece sa invat cate ceva si cred si sper ca in anul in care a trecut am mai invatat cate ceva.
Am decis sa sarbatoresc blogul facand tortul aceasta si ca imi doream de mult un tort de ness,dar si prin a face o multi aniversare.
Intamplare face ca pe 30 ianuarie sa fie si ziua de nastere a unei finute de-a mea si reteta fiind de la ea am decis sa-i dedic acest post si ei.
Sa revenim la reteta,care la baza are mai mult oua,dar eu am decis sa fac jumatate de portie.
Am sa scriu cantitatile din reteta originala, asa ca nu va speriati cand o sa vedeti un tort mai micutel.
Pentru blat:
12 albusuri
600 gr zahar
600 gr nuci
Se bat albusurile spuma la care se adauga zaharul.Dupa ce s-a intarit se mai bat pe baie de abur inca 8-10 minute, iar la final se adauga nucile prajite si macinate.(eu am folosit alune de padure)
Se coc 3-4 blaturi,pentru aproximativ o ora in cuptorul preincalzit la 180-150 grade Celsius, trenuie urmarit in functie de cuptorul fiecaruia.Propriu zis sunt blaturi de bezea cu nuci.
Eu facand jumatate de portie mi-au iesit 2 blaturi mai mari, putem face chiar 3,dar am zis sa nu ma risc, asa ca am facut 2 mari si apoi le-am decupat pe dimensiunea dorita.
Pentru crema:
12 galbenusuri
12 linguri zahar
3-4 linguri ness
300 gr unt
Galbenusurile se freaca cu zaharul pe baie de aburi pana se ingorasa, apoi se lasa la racit.
Nessul se amesteca cu putina apa pana ajunge la consistenta unei creme groase.
Se freaca untul crema apoi se adauga nessul si se amesteca pana se incorporeaza.La final se adauga usor galbenusurile.
Eu am pus mare parte din crema intre blaturi, deasupra punand un strat subtire de creme.In functie de preferinte, se poate lasa doar uns cu crema si presarat cu ciocolata rasa.In cazul meu, am topit ciocolata cu alune si am pus deasupra,apoi am presarat ciocolata rasa.Nimic complicat, nimic pretentios.
Fiind mare amatoare de cafea/ness ,dar si de nuci, combinatia asta a fost exact pe gustul meu. Blatul a iesit crocant, iar dulceata bezelei in combinatie cu gustul nessului este ceva ce nu pot descrie in cuvinte.
La multi ani x 3: blogului meu, finutei mele si mie.Intamplare sau nu, nu stiu,dar asa s-a nimerit ca acum un an sa scriu prima reteta pe blog chiar in zi de sarbatoare.