Tort Cu Nuci, Fără Făină
Sursa Tort cu nuci, fără făină
articol scris de Xandrinne blog de-alebubulinei.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Nu stiti cu ce sa-l asteptati pe Mos Nicolae? Ademeniti-l cu acest tortulet, poate va lasa mai multe cadouri in ghete :D In caz contrar, va ramane sa savurati un desert fin, gustos. Nu iesiti in pierdere :))

Ce ziceti, va surade ideea? Daca da, sa trecem la treaba, vorba lunga-i saracia omului!
Ingrediente (eu am injumatatit cantitatile, nefiind sigura de ceea ce va iesi; va prezint cum am lucrat eu-pentru un tort mai mare dublati):
125 g nuca macinata,
100 g zahar,
50 ml apa,
4 oua,
1,5 - 2 linguri cacao,
vanilie,
200 g frisca,
zmeura (fructe si ciocolata rasa pentru decor).
Pun intr-o oala cu fund dublu nuca, zaharul si apa...

... amestec usor.

Pun oala pe foc (voi lucrati la bain marie, eu cu oala mea ma descurc si fara); amestec...

... pana se topeste zaharul. Las sa se racoreasca.
In compozitia rece amestec galbenusurile, vanilia si cacaua.
Separat bat spuma albusurile (eventual cu o lingura de zahar, luat din cantitatea totala), apoi le incorporez usor, amestecand de jos in sus, in compozitia cu nuca.

Torn compozitia intr-o forma tapetata cu hartie de copt...

... si nivelez. Coc la foc mic, cca o ora. Faceti testul scobitorii.
Scot blatul, cu grija, dupa ce s-a racit (!) pe un platou. Pun deasupra frisca, zmeura si presar putina cacao.

Felia asta e pentru voi...

... iar aceasta e pentru Mos Nicolae. Sau invers?
M-am zapacit. Mai bine ma duc sa-mi pregatesc ghetele.

Reteta e din "Lumea femeilor".