Tort Cu Nuca Si Ciocolata
articol scris de Lissa blog torturilelissei.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
La multi ani ,mama!!
Azi e ziua mamei mele si-i doresc numai sanatate si sa o avem langa noi muuulti ani de-acum inainte.
De cativa ani o surprind cu cate un tort si am vrut ca si anul acesta sa-i fac ceva mai special ,in weekend cand am mers acasa i-am dus si acest tort.
Pentru blat :
6 oua ,225 g zahar,200 g faina ,3 lg nuci macinate, 2 lg cacao,1 lingurita esenta vanilie ,1/2 lingurita de scortisoara.
Albusurile se bat spuma tare cu mixerul,se adauga zaharul pe rand batand in continuare,se pun galbenusurile si se amesteca bine cu mixerul ,apoi faina cernuta ,nuca ,cacao ,vanilia si scortisoara ...acestea amestecate usor cu lingura de lemn .Am folosit cadrul la marimea 24/24 cm.
Blatul rece se taie in doua...daca cumva va face un pic de burta ,o taiati ca sa fie cele doua foi egale.
Am folosit la umplutura doua creme ,crema de ciocolata de la dobos ,reteta exact ca aici
si o crema cu nuca la care am facut asa :
4 galbenusuri ,200 g zahar ,200 g nuci macinate,un plic zahar vanilat,25 ml conic (se poate pune lapte,rom)1/2 zeama de lamaie,200 ml frisca .
Galbenusurile se amesteca cu zaharul, vanilia , lamaia si coniacul ,apoi se pun pe baie de abur .
Cand zaharul s-a topit si compozitia se leaga ,se ingroase ,se ia deoparte si se amesteca nuca in compozitie, apoi se lasa pana se raceste.
Frisca se bate tare,se pune nuca si se amesteca
Am pus prima foaie de blat, am insiropat-o si am pus crema de nuca.
Peste crema de nuca am pus piscoturi.
Din 200 ml apa calduta si 3 plicuri cappuccino am facut un sirop prin care am dat fiecare piscot ,putin pe o parte si pe cealalta. Sincer eu as fi vrut cafea adevarata ,dar mama nu are voie ..si m-am abtinut sa nu fac crema de cafea langa cea cu nuca ..ar fi mers foarte bine.
Peste piscoturi am intins jumatate din crema de ciocolata,pe care o facusem inaintea celei de nuca si am lasat-o in bucatarie sa fie moale si sa se poata intinde usor.
Am pus un jeleu de piersica intre crema de ciocolata
O cutie mare cu compot am dat prin blender ,apoi am masurat 750 ml ..atat am zis ca e suficient la marimea tortului ...restul il beti ca si mine ca e foarte bun.
Se pune intr-o cratita pe foc impreuna cu 2 lg de zahar si se infierbanta pana se topeste zaharul ,nu trebuie sa fiarba.
15 g gelatina cu 60 ml apa am pus pe abur si cand s-a topit am pus in piersica si am lasat la rece pana am vazut ca incepe sa se ingroase.
Peste crema de ciocolata am pus jeleul si am lasat la rece pana s-a intarit foarte bine
Peste jeleu am intins cealalta jumatate de crema si am pus a doua foaie de blat pe care am insiropato.
Dupa cateva ore se intoarce pe platou si ornati cum va place.
Am vrut ceva simplu si elegant,in realitate era mult mai frumos.
Si feliuta pentru voi cu cea mai mare placere.
Pentru placuta ..am decupat din pasta o placuta ovala ,am apasat putin cu o forma de floare (forma pt biscuiti)
apoi din royal icing ... albus batut cu zahar si zeama de lamaie ,am dat contur fiecarei petale si cu o pensula moale inmuiata cate putin in apa ,se trage din margine spre mijloc ..pentru frunze nu e nevoie de forma ,se fac usor din mana.
Dupa ce se usuca royalul se coloreaza florile si frunzele.