Tort Cu Nuca Si Cacao
articol scris de divainbucatarie blog divainbucatarie.ro
INGREDIENTE:
(Pentru un tort cu diametrul de 18cm)
Pentru blat:
4 oua
100 g zahar
2 linguri apa clocotita
2 linguri ulei
75 g faina
75 g nuca
1 lingura praf de cacao neagra
1/2 lingurita esenta de rom
1 praf de sare
1 lingurita praf de copt
Pentru crema:
100 g zahar tos
80 ml apa
4 galbenusuri
100 g unt
50 g zahar pudra
10 g cacao neagra
3-4 picaturi esenta de rom
100 g frisca batuta
30 g mascarpone
180 g nuca macinata
Pentru decor:
100 g ciocolata topita
50 g frisca batuta
nuca macinata
nuci intregi
PREPARARE:
Pentru a pregati blatul mixam galbenusurile cu zaharul pana devin o spuma deschisa la culoare.
Punem pe rand uleiul si apa clocotita, amestecand bine dupa fiecare ingredient. Adaugam apoi faina (amestecata cu praful de copt si cacao) si amestecam pana se omogenizeaza compozitia, apoi punem nucile macinate.
Batem albusurile spuma tare, ca pentru bezele, cu un praf de sare. Le incorporam in amestecul de galbenusuri, amestecand usor cu o lingura sau o spatula. Turnam aluatul intr-o forma cu pereti detasabili (tapetata cu ulei si faina) si coacem blatul in cuptorul preancalzit in jur de 35 minute. Facem proba cu scobitoarea pentru a verifica daca este copt. Scoatem blatul pe un grilaj si il lasam sa se raceasca.
In acest timp pregatim crema de nuca cu cacao: fierbem apa cu zaharul pana devin un sirop gros. Luam de pe foc si lasam sa se raceasca, cat sa fie caldut. In acest moment adaugam galbenusurile pe rand, amestecand continuu.
Fierbem amestecul la baine-marie aproximativ 10 minute, amestecand continuu, pana se ingroasa ca o crema. Luam de pe foc si lasam sa se raceasca. Incorporam untul batut spuma cu zaharul pudra, esenta de rom si 10 g cacao neagra.
Adaugam pe rand nuca macinata, mascarpone si frisca batuta, amestecand bine dupa fiecare ingredient. Lasam crema o ora la frigider apoi asamblam tortul.
Blatul taiat in 3 parti egale il insiropam, apoi ungem fiecare blat cu crema, avand grija sa pastram si pentru decorul tortului.
Decoram cu nuca macinata sau jumatati de nuca.
Pofta buna!