Tort Cu Nuca, Mere Si Caramel
articol scris de pansy blog panseluta-violet.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Nucă, mere, caramel , ce poate fi mai bun ? Așa că eu spun că e o combinație câștigătoare.
INGREDIENTE:
formă de tort cu diametru de 18-20 cm.
Ptr. blat:
-4 ouă
-150 g unt topit
-150 g miez de nucă
-260 g făină
-130 g zahăr
-un plic praf de copt
-1/4 de linguriță de sare
-coaja rasă de la o portocală
-1/2 linguriță scotisoara măcinată
-o lingură de extract de vanilie sau un plic de zahăr vanilat
Ptr. cremă:
-800 g mere
-6 foi de gelatină
-un baton de vanilie
-un anason stelat
-un baton de scorțișoară
-50 g zahăr
-400 ml frișcă
Ptr.caramel:
-150g zahăr pudră
-2linguri de apă
-150 ml frișcă
-20+150 g unt 80% grăsime, la temperatura camerei
MOD DE PREPARARE:
1.Prăjiți ușor nucile în cuptor sau într-o tigaie antiaderentă pe aragaz. Lăsați-le să se răcească apoi mărunțiți-le în robotul de bucătărie.
2.Amestecați făină cu sarea, praful de copt, coaja rasă de portocală, scorțișoara și nucile măcinate
3.Mixați ouăle cu zahărul și zahărul vanilat, adăugați untul topit la microunde apoi adăugați în tranșe amestecul de făină.Turnați amestecul obținut într-o formă cu pereți detașabili unsă cu unt.
4.Coaceți la 180 *C , timp de aproximativ 35 de minute, până trece proba scobitorii.
5. Intretimp ocupați-vă de cremă: puneți gelatina la hidratat în apă rece, decojiți merele, tăiați-le cubulețe, puneți-le la fiert cu 100 ml apă, împreună cu zahărul, miezul păstăii de vanilie ras cu cuțitul după ce am tăiat păstaia în două, păstaia de vanilie rămas, anasonul stelat, batonul de scorțișoară.Fierbeți la foc mic timp de 8-10 minute.Lăsați să se răcorească amestecul 10 minute.
6.Dizolvați gelatina înmuiată, la bain marie, apoi adăugați-o turnând în fir continuu peste mere, amestecați.
7. Bateți frișca tare și incorporați-o prin răsturnare în merele racorite.
8.Tăiați blatul în trei, potriviți în jurul primei parti inelul detașabil al formei , turnați o treime din crema și dați la rece pentru jumătate de oră, dacă crema este prea lichidă, apoi așezați a doua parte a blatului, presand ușor, turnati a doua treime din crema, dați din nou tortul la rece, apoi repetați secvența pentru ultima parte a blatului si a cremei.Dați tortul la rece pentru circa 2-3 ore, pană se intărește bine.Ca să scurtați timpul, puteți să puneți tortul in congelator, după fiecare secvență, pentru circa 15-20 de minute.
9.Pentru caramel:
-încălziți zahărul într-o tigaie împreună cu 2 linguri de apă, la foc mediu.Nu amestecați până ce nu este topit tot zahărul
-adăugați cele 20 g de unt, cu grijă și amestecați până obțineți o pastă lisă
- luați tigaia de pe foc și adăugați frișca, tot cu grijă, să nu vă stropească, în 2-3 tranșe, amestecând energetic. Adăugați acum și sarea.
-repuneți tigaia pe foc, amestecați și fierbeți 5-7 minute, până ce caramelul este neted (amestecul trebuie să aibă temperatura de 108*C)
-puneți crema rezultată într-un vas întins să se răcească mai repede
-frecați untul rămas, cele 150 g, cu mixerul, timp de 8-10 minute până este pufos, adăugați în 2 tranșe crema caramel răcită și mixați până se omogenizează amestecul.
10.După ce crema s-a întărit, acoperiți tortul cu caramel și decorați după preferință.Eu am decorat tortul cu felii de mere , tăiate subtire, unse cu miere și coapte în cuptor la foc mic.
Poftă bună!