Tort Cu Mousse Si Glazura De Cacao
articol scris de camelia.blog.gustos. blog camelia.blog.gustos.ro
Ingrediente blat:
5 oua
175g zahar
110g faina
35g cacao
6g praf de copt
60g unt topit
Ingrediente mousse:
2 albusuri
2 galbenusuri
60g zahar
200g ciocolata lapte
50g cafea tare
200g frisca
Ingrediente glazura:
300g apa
300g smantana lichida
450g zahar
150g cacao
20g gelatina
Blatul: Intr-un vas batem bine zaharul cu ouale la care adaugam faina amestecata cu cacaoa si praful de copt. La sfarsit adaugam untul topit si racit.
Turnam compozitia intr-o forma tapetata cu hartie de copt si o bagam la 200*C in cuptorul preincalzit pentru circa 30 de minute.
Mousse-ul: Se bat galbenusurile foarte bine cu 30g zahar, albusurile se bat si ele foarte bine, apoi se bat cu cele 30g din zaharul ramas. Ciocolata se topeste pe baie de aburi si cand se raceste se amesteca cu cele 50g de cafea ca sa devina manevrabila. Ciocolata astfel diluata se adauga compozitiei de galbenusuri.
Adaugam acum albusurile batute bat si frisca batuta bine. In cafea se poate adauga esenta de rom. Se baga mousse-ul la frigider pana insiropam blatul.
Glazura: Fierbem apa, smantana lichida, zaharul si cacaoa pentru 8-10 minute. Temperatura de fierbere nu trebuie sa depaseasca 104*C. Se lasa la racit pana ajunge la 50*C dupa care se adauga gelatina inmuiata in apa rece. Glazura se toarna peste tort cand are 35*C. Deci trebuie un termometru.
Taiem blatul in doua si insiropam prima parte ( pe care o punem pe o farfurie de tort) cu un sirop din apa, zahar si rom ( fierte si racite). Punem toata crema mousse. Deasupra punem cea de-a doua parte de blat. O insiropam si pe ea si peste ea turnam glazura si decoram.