Tort Cu Mousse De Mere Si Caramel
articol scris de andreea_ionutiubire blog pasiunepentrubucatarie.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ingrediente
* Blat alb:
* 2 oua
* 3 lg faina
* 1 lg ulei
* 2 lg zahar
* ½ lingurita praf de copt
* Blat negru:
* 2 oua
* 2 lg faina
* 1 lingura cacao
* 1 lg ulei
* 2 lg zahar
* ½ lingurita praf de copt
* Mousse caramel:
* 3 galbenusuri
* 150 g zahar
* 100 g zahar pudra
* 3 linguri apa
* 15 g gelatina
* 250 ml frisca
* Vanilie
* Mousse de mere:
* 4 mere mari
* Scortisoara
* 250 ml frisca
* 15 g gelatina
* Mere caramelizate:
* 2 mere mari
* 100 g zahar
* 50 g unt
* 50 ml frisca lichida
* Glazura
* 100 g ciocolata amaruie(55%cacao)
* 3-5 linguri lapte
* 1 lingura unt
* Sirop:
* 100 ml apa
* 50 g zahar
* +
* bombonele de ciocolata
* Nuca macinata
* 2 oua
* 3 lg faina
* 1 lg ulei
* 2 lg zahar
* ½ lingurita praf de copt
* Blat negru:
* 2 oua
* 2 lg faina
* 1 lingura cacao
* 1 lg ulei
* 2 lg zahar
* ½ lingurita praf de copt
* Mousse caramel:
* 3 galbenusuri
* 150 g zahar
* 100 g zahar pudra
* 3 linguri apa
* 15 g gelatina
* 250 ml frisca
* Vanilie
* Mousse de mere:
* 4 mere mari
* Scortisoara
* 250 ml frisca
* 15 g gelatina
* Mere caramelizate:
* 2 mere mari
* 100 g zahar
* 50 g unt
* 50 ml frisca lichida
* Glazura
* 100 g ciocolata amaruie(55%cacao)
* 3-5 linguri lapte
* 1 lingura unt
* Sirop:
* 100 ml apa
* 50 g zahar
* +
* bombonele de ciocolata
* Nuca macinata
Mod de preparare
1. Blat alb:Ouale se bat cu un praf de sare si cu zaharul pana isi dubleaza volumul.
Se adauga uleiul si se omogenizeaza.
La sfarsit se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt.Se toarna compozitia intr-o forma(24 cm)tapetata cu hartie de copt
si se da la cuptor pana se rumeneste,la foc mediu
2. Blat negru:
Ouale se bat cu un praf de sare si cu zaharul pana isi dubleaza volumul.Se adauga uleiul si se omogenizeaza.La sfarsit se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt si cacaua. Se toarna compozitia intr-o forma(24 cm)tapetata cu hartie de copt
si se da la cuptor pana se rumeneste,la foc mediu
3. Mousse caramel:
Galbenusurile se amesteca cu zaharul pudra si se pun la bain marie!Se amesteca incontinuu pana se ingroase putin.Se lasa la racit.
Zaharul se pune intr-o cratita cu fundul gros si se topeste la foc mic.
Cand are culoare aurie se adauga cu mare grija 3 linguri de apa rece si se amesteca pana se dizolva.Gelatina hidratata se dizolva cateva secunde la microunde si se toarna peste zaharul caramelizat amestecand bine.Zaharul se amesteca cu galbenusurile racite si se mixeaza aprox 5 min pana se ingroase putin.
Frisca se bate,dar nu sa fie foarte tare.Jumatate din frisca se toarna peste crema de caramel si se mixeaza.Crema obtinuta se amesteca si cu restul de frisca.
4. Mousse de mere:
Merele se curata si se taie cubulete.Se stropesc cu zeama de lamaie si se pun la fiert in apa cat sa le acopere,scortisoara si 2-3 linguri de zahar.Se fierb aprox 15 min,apoi se paseaza cu blenderul pana se fac piure.
Gelatina se hidrateaza in 2-3 linguri de apa rece,dupa 10 min se dizolva cateva secunde la microunde.Gelatina se amesteca cu merele pasate si se amesteca.
Frisca se bate foarte bine si se amesteca cu merele si daca doriti puteti sa mai adaugati scortisoara.
5. Mere caramelizate:
Merele se curata de coaja,se scoate cotorul si se taie in rondele groase.Zaharul se caramelizeaza la foc mic,apoi se adauga untul si se amesteca bine si frisca lichida.Se adauga merele si se imbraca in caramel.se lasa la racit.
6. Siropul:
Din apa+zahar+vanilie se fierbe un sirop.
7. Glazura:
Intr-un castron rezistent se pune ciocolata rupta bucati,laptele si untul.Se pune castronul la microunde si se mai scoate din cand in cand pentru a amesteca.Cand ciocolata este perfect topita se scoate castonul.Daca o vreti mai lichida mai adaugati putin lapte si amestecati.
17. Asamblare:
Pe un platou se pune foaia alba de blat,se insiropeaza si se pune cercul de la tava de jur imprejur.Se toarna mousse-ul de caramel si se lasa 30 de min la frigider(eu il pun imediat ce il prepar,dau la rece si intre timp pregatesc cealalta crema),
se acopera cu blatul de cacao insiropat,
se toarna 2/3 mousse de mere,feliile de mere caramelizate
si se da din nou la frigider 30 min,apoi se acopera cu restul de mousse si se lasa la frigider pana la prepararea glazurii.
Se scoate platoul de la rece,se desprinde cu ajutorul unui cutit cu lama subtire si se scoate cercul.
Se toarna glazura lasandu-se sa se prelinga pe margini.Se decoreaza cu bombonele de ciocolata si nuca macinata!