contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Cu Mousse De Menta Si De Ciocolata

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
  • 140 gr faina
  • 20 gr cacao
  • 1 plic praf de copt
  • un praf de sare

  • Un monstru de tort. Dar foarte aromat. ai foarte bun.
    Data viitoare ori îl voi face fie doar cu un singur fel de mousse fie cu jumatate din cantitaaile de acum. Daca ma gândesc bine, a doua varianta e cea buna :).
    Mod preparare:
    Am început lucratura cu o zi înainte de party. Prin fabricarea blatului.
    Separat albuauri de galbenuauri.
    Turnat zaharul peste galbenuauri.
    Amestecat faina, nuca, sare, cacao, praf de copt.
    Mixat galbenuauri cu zahar.
    Adaugat câte o lingura de apa ai mixat bine dupa fiecare. Cam la 1 minut mai puneam o lingura. Am folosit zahar fin ai nu a durat aaa mult pâna ce s-a topit zaharul de tot. Ca acesta e scopul: sa obain o crema în care s-a topit zaharul.
    Am început sa adaug din amestecul de faina. Am pus cam în 4-5 ture, ca sa se omogenizeze bine.
    Am aprins cuptorul.
    Am uns forma de tort cu unt ai am tapetat-o cu faina.
    Am batut albuaurile spuma aeapana.

    Am unit cele doua compoziaii ai am omogenizat cu mixerul la viteza 1.
    Am turnat în forma.
    Am lasat la cuptor, la treapta 1, timp de 30 de minute. La minutul 25 am testat cu scobitoarea ai nu era gata.
    L-am scos pe gratar la racit.
    Dupa ce s-a racit blatul, m-am apucat voiniceate de primul mousse: cel de menta.
    Din:
    • 2 oua
    • 60 gr (4 linguri) zahar
    • 20 gr (2 linguri) amidon
    • 200 ml lapte
    • 100 gr ciocolata alba
    • 15 gr gelatina
    • 60 ml apa rece
    • 250 ml friaca lichida
    • 200 ml sirop de menta

    Am amestecat zaharul cu amidonul în cratiaa potrivita pentru a fi pusa la fiert în baie de aburi. (Oala mai mare era deja cu apa pe foc.)
    Am pus ouale ai am mixat pâna s-a omogenizat, având grija sa scot ai amidonul ”ascuns” pe marginile cratiaei.
    Am adaugat laptele. Am amestecat.
    Am pus pe baie de aburi ai am amestecat continuu cu telul pâna ce s-a îngroaat crema.
    Am lasat sa se racoreasca.
    Am pus gelatina în apa rece.
    În aceeaai baie de aburi am pus ciocolata la topit.

    Am pus ciocolata, gelatina umflata ai siropul de menta peste crema, am amestecat bine cu telul ai am lasat sa se raceasca de tot.
    Am batut friaca pâna statea baa. Am turnat crema peste ai am amestecat cu telul.
    Gata primul mousse.
    Cât s-a racit crema de tot am facut siropul pentru blat. Din:
    • 2 linguri de zahar
    • 1 pliculea cappuccino
    • 200 ml de apa

    Menaionez ca trebuia mai mult sirop. Cred ca dublu.
    Am taiat blatul în doua.
    Partea de jos am pus-o pe platou. Am fixat inelul de la forma de tort pe el. L-am însiropat. Am pus mousse-ul.

    L-am dat la frigider.
    Ca sa scap de o grija, am însiropat ai partea de sus a blatului ai l-am învelit lejer în film de plastic astfel încât sa nu se usuce.
    A doua zi dimineaaa am continuat cu al doilea mousse: cel de ciocolata.
    Din:
    • 2 oua
    • 60 gr (4 linguri) zahar
    • 20 gr (2 linguri) amidon
    • 360 ml lapte
    • 100 gr ciocolata amaruie
    • 15 gr gelatina
    • 60 ml apa rece
    • 250 ml friaca lichida

    Exact aceleaai operaaiuni ca la cel anterior:
    Am amestecat zaharul cu amidonul în cratiaa potrivita pentru a fi pusa la fiert în baie de aburi. (Oala mai mare era deja cu apa pe foc.)
    Am pus ouale ai am mixat pâna s-a omogenizat, având grija sa scot ai amidonul ”ascuns” pe marginile cratiaei.
    Am adaugat laptele. Am amestecat.
    Am pus pe baie de aburi ai am amestecat continuu cu telul pâna ce s-a îngroaat crema.
    Am lasat sa se racoreasca.
    Am pus gelatina în apa rece.
    În aceeaai baie de aburi am pus ciocolata la topit.
    Am pus ciocolata ai gelatina umflata peste crema, am amestecat bine cu telul ai am lasat sa se raceasca de tot.
    Am batut friaca pâna statea baa. Am turnat crema peste ai am amestecat cu telul.
    Gata ai al doilea mousse.
    Doar ca acum au început problemele :((.
    Inelul de la forma de tort nu era suficient de înalt cât sa cuprinda ai al doilea strat de mousse integral. Aaa ca am improvizat cu niate folie de aluminiu. Am taiat ca lungime cât sa faca înconjurul inelului ai înca puain. Apoi am pliat în trei pe laaime.
    Am pus mousse-ul, care nu a largit inelul de folie.
    Am dat la frigider.
    Cam dupa doua ore am pus ai capacul, partea de sus a blatului.
    ai am facut glazura. Din:
    • 160 ml friaca lichida
    • 100 gr zahar
    • 100 gr cacao

    • 160 ml apa rece
    • 10 gr gelatina

    Am pus gelatina în apa, sa se hidrateze.
    Primele 3 ingrediente au aterizat într-o cratiaa.
    Le-am amestecat uaor.
    Am pus pe flacara mica.
    Am lasat sa clocoteasca 2-3 minute.
    Am luat de pe foc.
    Am pus gelatina.
    Am omogenizat.
    Am lasat la racit.
    ai a venit momentul în care trebuia sa pun glazura pe tort.
    Eheheheeeee! TRAGEDIE. De-aia nici nu mai am poze.
    1. Capacul de blat era mult mai mic în diametru decât mousse-ul de cioco. Se strânsese cât a stat în filmul de plastic. (Soluaie: lasat aaa, eventual acoperit cu un prosop curat; însiropat înainte de a-l pune pe tort).
    Zic: nu-i nimic, cioplesc mousse-ul de ciocolata.
    Am dat jos folia de aluminiu.
    2. Trebuia sa scot ai inelul. Am deschis clema ai :(((((( mousse-ul de menta a cedat pe alocuri ai s-a rupt. Se lipise de inel. (Soluaie: data viitoare voi pune folie ai pe interiorul inelului)
    Deja am început sa ma îngrijorez ca nici cioplitul nu ma mai salveaza.
    3. Am un platou pentru tort cu capac. Cu un capac foarte înalt.
    (Mi-am zis: mai pun tortul în frigider pâna ce se raceate de tot glazura, ca ain eu minte (de la alt tort) ca se întareate. ai îmi propusesem sa nivelez pereaii tortului din glazura.)
    Am pus capacul peste platou ai .... :(( s-a oprit înainte sa ajunga jos. Tortul era MAI înalt!!!
    (Soluaie: data viitoare voi face doar jumatate din fiecare mousse)
    4. Mai era o ora ai soseau prietenii noatri iar glazura mea ... moale moale :((.
    Aaa ca:
    Am cioplit. Cu maiestrie. Cu aaa maiestrie ca tortul meu era ca turnul din Pisa. Am încercat din rasputeri sa nu se vada asta în poza :)).
    Am turnat glazura.
    Cu niate bombonele de ornat am încercat sa scriu ”La mulai ani”.

    Au sosit dragii noatri prieteni. A trecut timpul. Am scos tortul.
    Surprize:
    1 Bombonelele erau înfundate în ciocolata (cred ca sunt mai potrivite pentru friaca).
    2 Glazura se întarise. Uraaaa!
    3 Fiind aaa înalt, trebuia sa tai feliile subairi. Evident ca nici una nu a stat în picioare.
    DAR, dupa toate peripeaiile astea, toata lumea s-a lins pe buze. Începând cu Natalia. Care a mâncat la mousse de menta de m-am speriat :)).
    În mod sigur voi mai face ai altadata tortul asta.
    Sursa pentru blat: aici.
    Sursa pentru mousse ai pentru glazura: aici.