Tort Cu Mere Umplute
articol scris de divainbucatarie blog divainbucatarie.ro
INGREDIENTE:
8 mere maricele
150 g zahar pentru caramelizat
1 ceasca nuci si stafide
1 ceasca gem de prune
6 oua
300 g zahar
300 g faina
150 ml ulei
1 plic praf de copt stins cu lamaie sau otet
1 lingurita esenta de vanilie
Pentru ornat:
500 g frisca
PREPARARE:
Caramelizam zaharul in vasul in care vom coace tortul. Merele curatate de coaja si cotor, le punem peste caramelul intarit, apoi le umplem cu nuci tocate mai grosolan, stafide si gem.
Pregatim blatul tortului, asa cum pregatim orice pandispan: batem albusurile spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul si continuam sa mixam pana se topeste zaharul. Adaugam galbenusurile (pe rand sau toate odata) si amestecam usor cu o lingura sau un tel.
Adaugam pe rand uleiul, esenta de vanilie, praful de copt si faina, pe care le amestecam cu o lingura usor, pana se omogenizeaza compozitia. Turnam cu o lingura aluatul printre mere.
Dam tava în cuptorul preancalzit la 180°C si il lasam sa se coaca cam 30 minute, apoi il acoperim cu hartie de copt sau staniol si, il lasam inca 20-30 minute. Vom face un test cu scobitorea dupa cele 20 minute, pentru a verifica daca este copt aluatul. Este posibil sa il mai lasam inca 10 minute, daca merele sunt zemoase si lasa suc in timpul coacerii.
Cand scoatem tava din cuptor, scoatem imediat tortul, cu fata in jos.
Daca nu facem acest lucru, riscam sa se reantareasca caramelul – asa cum am patit eu!!! Asa imi trebuie daca fac mai multe lucruri in acelasi timp!
Din fericire am reusit sa nu stric aspectul, dar a ramas zahar caramelizat.
Dupa ce se raceste, imbracam tortul cu frisca si il tinem in frigider pana il servim.
Pofta buna!