contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Cu Mere Caramelizate Si Frisca

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
     Duminica am fost lenesa si am lasat-o pe mama sa faca ceva dulce - ne-a asteptat cu un tort delicios cu mere caramelizate si frisca.
    Ingrediente:
  • 5 oua (separate albus de galbenus)
  • 5 linguri de ulei
  • o cana de zahar (o cana de 250ml)
  • o cana de faina
  • 2 plicuri de vanilie
  • un praf de sare 
  • un plic de praf de copt
  • o mana de miez de nuca (data prin razatoarea fina)
  • frisca (din 400ml de smantana grasa si 3 linguri rase de zahar pudra)
  • 1 kg de mere + 6 linguri de zahar pentru caramelizat
  • un pahar cu apa fierbinte
      Se separa ouale, albusul se bate spuma tare apoi se adauga zaharul si se mai bate pana cand se incorporeaza si se topeste zaharul. Galbenusurile se amesteca cu uleiul (ca la maioneza) si un praf de sare. Praful de copt se amesteca in faina. Se adauga pasta de galbenus peste albusuri, vanilia, si faina (amestecata cu praful de copt) in ploaie amestecand usor de jos in sus cu o lingura de lemn. Se adauga la sfarsit miezul de nuca tocat fin. Se da la cuptorul incins pana cand trece testul scobitorii.
     Merele se spala se curata de coaja si cotor si se taie felii. Intr-o cratita cu fund dublu sau antiaderenta se caramelizeaza cele 6 linguri de zaharapoi se pun feliile de mar, iar deasupra se toarna apa fierbinte. Se da la cuptor pana cand se inmoaie merele si sosul scade considerabil (cam 15-20 de minute).
     Smantana se bate la rece si cand s-a intarit se adauga zahar si vanilie (optional). Intra aici pentru mai multe detalii despre frisca.
     Asamblarea: blatul racit se taie in doua, peste el se toarna sosul rezultat din caramelizarea merelor, se aseaza merele felii, peste ele se aseaza frisca, apoi al doilea blat, iarasi mere si la sfarsit frisca din abundenta. Ca decor, mama a pus doar ciocolata rasa, dar voi puteti sa-l ornati oricum, dupa imaginatie. Mi s-a parut delicios si sper sa va iasa si voua la fel, s-aveti pofta!