Tort Cu Mere Caramelizate Si Frisca
articol scris de oanaoana blog Dulciuri ca la Oana acasa
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ingrediente:
- 5 oua (separate albus de galbenus)
- 5 linguri de ulei
- o cana de zahar (o cana de 250ml)
- o cana de faina
- 2 plicuri de vanilie
- un praf de sare
- un plic de praf de copt
- o mana de miez de nuca (data prin razatoarea fina)
- frisca (din 400ml de smantana grasa si 3 linguri rase de zahar pudra)
- 1 kg de mere + 6 linguri de zahar pentru caramelizat
- un pahar cu apa fierbinte
Merele se spala se curata de coaja si cotor si se taie felii. Intr-o cratita cu fund dublu sau antiaderenta se caramelizeaza cele 6 linguri de zaharapoi se pun feliile de mar, iar deasupra se toarna apa fierbinte. Se da la cuptor pana cand se inmoaie merele si sosul scade considerabil (cam 15-20 de minute).
Smantana se bate la rece si cand s-a intarit se adauga zahar si vanilie (optional). Intra aici pentru mai multe detalii despre frisca.
Asamblarea: blatul racit se taie in doua, peste el se toarna sosul rezultat din caramelizarea merelor, se aseaza merele felii, peste ele se aseaza frisca, apoi al doilea blat, iarasi mere si la sfarsit frisca din abundenta. Ca decor, mama a pus doar ciocolata rasa, dar voi puteti sa-l ornati oricum, dupa imaginatie. Mi s-a parut delicios si sper sa va iasa si voua la fel, s-aveti pofta!