Tort Cu Martipan Si Pere In Vin Rosu
articol scris de anditudor.blogspot.c blog anditudor.blogspot.com
Un tort/chec cu o textura foarte faina si cu un aspect pe care va las pe voi sa-l apreciati :)
Pere poached (un soi de compot neterminat :)) )
* 750ml vin rosu sec
*180g zahar
*1 baton de scortisoara
*6 pere coapte, dar cu pulpa ferma (eu am folosit soiul Bosc)
- perele se curata foarte delicat de coaja, se taie in doua cu grija si in asa fel incat sa taiati si coditele in doua
- samburii se scot cu ajutorul lingurii speciale (lingura pariziana)
- vinul, zaharul si scortisoara se dau in clocot
- se adauga jumatatile de pere (eu am fiert in 3 randuri) si se lasa sa fiarba la foc mic pt 10 minute, intorcand in 2 randuri
- am pus toate perele intr-o tava de ceramica, sa stea pe un singur rand si le-am lasat in zeama in care au fiert peste noapte (le puteti intoarce la cateva ore)
- trebuie tinute minim 5 ore in lichidul rosu, altfel nu capata asa o culoare intensa si frumoasa
- Aluatul
*200g faina
*180g zahar
*120g unt la temperatura camerei
*200g martipan
*1/2 plic praf de copt
*3 oua mari (daca-s mai micute, puneti 180g faina)
- se bate spuma untul cu zaharul
- se adauga pe rand ouale
- urmeaza ingredientele uscate, pe care le incorporam cu mixerul la viteza mica
Asamblarea
- tapetam cu hartie de pergament fundul unei forma rotunde (diametrul 21cm) cu margini detasabile si ungem bine inelul cu unt
- perele se scurg bine (le-am pus pe hartie absorbanta sa stiu o treaba :) )
- aliniem perele (taiate putin din baza sa stea frumos in picioare) cum vedeti in imagine
- aluatul are consistenta unei smantani groase, curge, dar incet :)
- se toarna in tava si ca sa evitati arderea coditelor imbracati-le in folie de aluminiu de la bun inceput (eu am facut-o dupa vreo 30 de minute si era cat pe ce sa fie prea tarziu :) )
- se da tava la cuptorul incins in prealabil la 350F (al meu la 375F e ideal pt copt prajituri) pt o ora, chiar o ora si 15 minute sau pana se rumeneste frumos si scobitoarea infipta in mijlocul aluatului iese curata.
- am stins cuptorul si-am mai lasat tortul acolo pe 10 minute
- se lasa la racit si se serveste
Textura nu este a unui chec obisnuit, martipanul ii da o consistenta speciala. :)