Tort Cu Mango
articol scris de A to Z - food and tr blog a-bis-z.blogspot.com
(Roxana, a sosit în sfârşit timpul să postez reţeta pentru acest tort)
Acum vreo două săptămâni căutasem o idee pentru o prăjitură de duminică şi am dat peste nişte poze minunate pe blogul Anncoo Journal. Mi-era dor de mango şi am decis instantaneu să fac tortul. Deoarece o persoană în familie are intoleranţă la ciocolată, am înlocuit ciocolata cu matcha. Şi pentru că vremea afară era aşa frumoasă, m-am gândit să fac tortul în culori primăvăratice.
M-am apucat de lucru sâmbăta devreme, pentru ca în cazul în care ceva nu reuşeşte, să am timp să improvizez. Aveam eu nişte presimţiri. Era cât pe ce să încep cu blaturile când mi-am dat seama că nu am Optima flour – nici măcar nu ştiam ce este. Am căutat informaţii pe internet şi am realizat că nu am de unde cumpăra amestecul respectiv. Am trecut la planul B.
Am căutat o reţetă pentru joconde şi pentru blatul de tort, deşi ştiam că cuptorul meu nu este cel mai bun pentru astfel de blaturi. Mi-am zis să încerc totuşi. Blatul a crescut foarte frumos în cuptor, iar apoi s-a lăsat la mijloc extrem de mult – un eşec. Am făcut apoi alt blat, după o reţetă mai veche ce-o aveam într-un caiet. Până la urmă mi-a ieşit tortul, musafirii nu s-au oprit din laude. Eu însă nu am fost prea mulţumită şi îmi făceam planuri deja cum şi când să fac tortul din nou.
Pasta a la cigarette am făcut-o astfel:
50 gr. unt moale
50 gr. zahăr pudră
50 gr. albuş de ou la temperatura camerei
40 gr. făină
1 lingură matcha
Am amestecat untul cu zahărul până a devenit cremos, am adăugat apoi albuşul şi am mixat până s-a încorporat bine. Am adăugat apoi făina şi matcha cernute. Am amestecat bine cu o lingură de lemn.
Am pregătit apoi o tavă de cuptor, pe care am pus hârtie de copt. Am scos la imprimantă modelul dorit şi l-am aşezat sub hârtia de copt în aşa fel încât să îl pot vedea prin hârtia de copt. Am pus aluatul de mai sus într-o pungă pentru ornat şi am “desenat” cu aluatul după modelul pregătit.
Am pus apoi tava la congelator să se întărească aluatul. Între timp am pregătit aluatul pentru Joconde.
Biscuitul Joconde:
125 gr. migdale
125 gr. zahăr pudră
35 gr. făină
180 gr. ouă
30 gr. unt topit şi răcit
125 gr. albuşuri de ou
30 gr. zahăr
Am amestecat migdalele cu zahăr pudră şi le-am măcinat cu robotul de bucătărie. Le-am amestecat apoi cu făina. Într-un castron am bătut ouăle bine, am adăugat untul topit şi răcit şi apoi amestecul de făină. În alt castron am bătut albuşurile spumă cu cele 30 gr. zahăr. Le-am încorporat apoi cu o lingură de lemn la compoziţia de mai sus. Am scos tava din congelator. Am turnat aluatul de biscuit peste aluatul întărit şi am nivelat uşor cu o spatulă. Am copt apoi blatul (în cuptorul preîncălzit) la 200°C timp de cca. 10 minute. Am scos apoi blatul, l-am răsturnat pe masă, am desprins cu grijă hârtia de copt şi l-am lăsat să se răcească. (Pentru ca hârtia să se poată desprinde mai uşor, se umezeşte hârtia cu apă.)
Am făcut apoi blatul de tort:
6 ouă
150 gr. zahăr
un vârf de cuţit sare
180 gr. făină cernută
50 gr. unt topit şi răcit
Se bat ouăle cu zahărul pe aburi, până când compoziţia a început să devină cremoasă. Se verifică din când în când ca să nu devină foarte caldă (în jur de 40 grade). Se continuă apoi să se bată cu mixerul până când consistenţa compoziţie devine fermă, ca o frişcă. Se adaugă apoi făina şi sarea şi se amestecă cu grijă, cu o lingură de lemn sau o spatulă. Apoi se adaugă untul şi încorporează bine. Se pune aluatul într-o tavă rotundă pentru tort, tapetată cu hârtie de copt. Se coace la 190°C în cuptorul încins circa 40-45 minute. Când e gata se scoate şi se lasă să se răcească în tavă. Se taie apoi blatul în trei felii.
Crema am făcut-o după reţeta de pe Anncoo Journal.
150 gr. piure de mango (îndulcit)
13 gr. praf de gelatină
30 gr. apă
40 gr. zahăr
250 ml frişcă lichidă
Piureul de mango, apa, zahărul şi gelatina se pun într-o crăticioară şi se fierb la foc mic până când gelatina şi zahărul se dizolvă. Se lasă să se răcească.
Între timp se bate frişca şi apoi se amestecă cu piureul răcit de mango.
Fructul mango se curăţă de coajă şi se taie cubuleţe mici. Fructul trebuie să fie bine copt. Ca alternativă se poate folosi mango din compot.
Topping de piure de mango
125 gr. piure îndulcit de mango
125 gr. apă
1/2 lingură praf de gelatină
1/2 lingură praf de Agar agar
30 gr. zahăr
Se fierb toate ingredientele până când gelatina, agar agar şi zahărul se dizolvă.
Se lasă apoi să se răcească puţin.
Asamblarea:
Biscuitul Joconde se taie în fâşii late cât înălţimea blatului de tort plus crema. Se aşează într-o formă de tort, pe margine, formând un cerc. În mijlocul cercului se pune o felie din blatul de tort. Se presară câteva cubuleţe de mangă şi apoi se pune o parte din cremă şi se întinde uniform. Se aşează a doua felie din blat, din nou cubuleţe de mango şi iar cremă. Se face la fel şi cu a treia felie de blat. Stratul superior va fi din cremă. Peste acesta se toarnă toppingul şi se întinde uniform (se toarnă toppingul pe spatele unei linguri mari astfel încât acesta va curge şi se va întinde uniform peste tort). Pe blogul Anncoo Journal este o descriere foarte detaliată în fotografii a modului de asamblare.
Se pune tortul în frigider pentru cel puţin 30 minute.
Se desface apoi forma de tort cu grijă.
Se decorează după preferinţă. Eu am făcut nişte frunzuliţe din ciocolată albă amestecată cu matcha.
Mulţumiri lui Ann (Anncoo Journal) pentru reţeta asta minunată. Dacă îi vizitaţi blogul (şi vă recomand cu căldură s-o faceţi) nu veţi regreta. Are nişte reţete fantastice. Eu nu mă pot opri din “răsfoit” de câte ori îl vizitez.
De asemenea mulţumiri şi blogului In cucina con me, de unde am preluat reţeta de Joconde.