Tort Cu Jeleu De Zmeura Si Iaurt
articol scris de Rhapsody blog Bucatareala la plesneala
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Nu stiu cum stati voi cu pasiunea pentru fructe, insa eu recunosc cu mana pe inima ca am o
slabiciune pentru zmeura, poate de aceea pe blog veti intalni multe deseturi cu zmeura. :"> Pentru acest tort puteti folosi zmeura congelata daca nu gasiti proaspata. La mine in gradina inca mai am zmeura proaspata. :)
Blat:
- 7 oua medii (de tara)
- 190 g zahar
- 100 g faina
- 40 g cacao
- 5 g praf de copt
Jeleu de zmeura si iaurt
- 450 g zmeura
- 100 g zahar
- 135 g iaurt
- 10g gelatina granulata (Dr. Oetker am folsit eu)
- 50 ml apa
Crema de frisca si iaurt
- 400 g smantana lichida (30%grasime -Pilos)
- 60 g zahar
- 60 g iaurt
- 10 g gelatina granulata
- 50 ml apa
Crema de mascarpone
- 400 g smantana lichida
- 60 g zahar
- 250 g mascarpone
Pentru insiropat
- 30 ml sirop concentrat de zmeura amestecat cu 50 ml apa plata
Cum procedezi:
Blat:1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Separa albusurile de galbenusuri.
3. Mixeaza galbenusurile cu 70 g zahar pana cand formeaza spuma si se deschid la culoare. Adauga uleiul si mixeaza un minut.
4. Separat mixeaza albusurile spuma tare cu praful de sare. Adauga zaharul (120 g) si mixeaza pana cand spuma formata este densa si lucioasa, iar zaharul este complet dizolvat.
6. Amesteca faina cu cacaoa si praful de copt, si cerne mix-ul in compozitie. Inglobeaza-l usor cu o spatula, prin miscari circulare, de sus in jos.
7. Toarna compozitia intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si introdu in cuptor pentru 30-35 minute, sau pana trece testul scobitorii.
1. Pune 400g zmeura impreuna cu 100g de zahar intr-o cratita cu fund dublu, la foc potrivit. Amesteca din cand in cand si tine pe foc pana cand siropul format se ingroasa (vreo 10-15 minute, depinde de aragaz;). Cand s-a ingrosat, pune cratita intr-o alta cratita cu apa rece ca sa grabesti procesul de racire.
2. Hidratezi gelatina in apa si o dizolvi pe baie de aburi.
3. Tapeteazi o tava (17cm diametru) cu folie alimentara.
4. Mixezi iaurtul cu zmeura racita si cu gelatina.
5. Pune jumatate din compozitia in tava, pune zmeura ramasa intreaga si restul de compozitie.
6. Introdu tava in frigider cel putin 2 ore.
Crema de frisca si iaurt
ATENTIE!!! Prepari aceasta crema in moentul asamblarii tortului.
1. Hidrateazi gelatina in 50 ml apa si o dizolvi pe bain-marie.
2. Mixezi smantana lichida rece cu zaharul pana cand creste in volum si devine pufoasa.
3. Inglobezi iaurtul si gelatina in smantana batuta cu ajutorul mixerului.
Asamblare:
1. Tapeteaza tava (cu fund detasabil) in care ai copt blatul cu folie alimentara.
2. Pune prima felie de blat in tava, insiopezi felia si pui jumatate din crema de frisca si iaurt.
2. Scoti cu grija jeleul de iaurt cu zmeura din forma si il pui peste stratul de crema de frisca apoi adaugi deasupra crema ramasa si cealalta felie de blat pe care o vei insiropa. Introdu in frigider cel putin 4 ore.
3. Taie 4 bucati de hartie de copt si lipeste-le pe marginea blatului (ca sa nu murdaresti platoul atunci cand imbraci tortul), pune un platou deasupra si rastoarna tortul cu grija apoi scoate tava usor.
4. Prepari crema de masacarpone mixand smantana lichida rece cu zaharul pana cand capata volum si devine aerata. Incorporezi apoi mascarponele cu ajutorul mixerului in frisca.
5. Imbraci tortul in crema de mascarpone si il introduci in frigider pentru cateva ore.
Il ornezi dupa preferinta!
S-aveti pofta!
3. Tapeteazi o tava (17cm diametru) cu folie alimentara.
4. Mixezi iaurtul cu zmeura racita si cu gelatina.
5. Pune jumatate din compozitia in tava, pune zmeura ramasa intreaga si restul de compozitie.
6. Introdu tava in frigider cel putin 2 ore.
Crema de frisca si iaurt
ATENTIE!!! Prepari aceasta crema in moentul asamblarii tortului.
1. Hidrateazi gelatina in 50 ml apa si o dizolvi pe bain-marie.
2. Mixezi smantana lichida rece cu zaharul pana cand creste in volum si devine pufoasa.
3. Inglobezi iaurtul si gelatina in smantana batuta cu ajutorul mixerului.
Asamblare:
1. Tapeteaza tava (cu fund detasabil) in care ai copt blatul cu folie alimentara.
2. Pune prima felie de blat in tava, insiopezi felia si pui jumatate din crema de frisca si iaurt.
2. Scoti cu grija jeleul de iaurt cu zmeura din forma si il pui peste stratul de crema de frisca apoi adaugi deasupra crema ramasa si cealalta felie de blat pe care o vei insiropa. Introdu in frigider cel putin 4 ore.
3. Taie 4 bucati de hartie de copt si lipeste-le pe marginea blatului (ca sa nu murdaresti platoul atunci cand imbraci tortul), pune un platou deasupra si rastoarna tortul cu grija apoi scoate tava usor.
4. Prepari crema de masacarpone mixand smantana lichida rece cu zaharul pana cand capata volum si devine aerata. Incorporezi apoi mascarponele cu ajutorul mixerului in frisca.
5. Imbraci tortul in crema de mascarpone si il introduci in frigider pentru cateva ore.
Il ornezi dupa preferinta!
S-aveti pofta!