Tort Cu Jeleu De Ananas, Crema De Mascarpone Si Dulceata De Visine
articol scris de liana10 blog pemasadinbucatarie.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
De Sfantul Ioan am pregatit acest tort tatalui meu.
Un tort cu putina ciocolata, doar 50g in blat, dar cu mai multe fructe, asa ca dupa sarbatori. Nu e prea dietetic sau light, are crema de mascarpone, dar in combinatia cu dulcele jeleu de ananas si acrisoara dulceata de visine, in timp ce ti se sparg pe masele fulgii crocanti de migdale, credeti-ma ca nici prea greu nu-ti cade ;-) Poti sa mananci chiar doua felii, fara nicio problema :P
Si pentru ca prietenii mei de la Sun Food au implinit in luna decembrie a anului trecut, 8 ani de existenta, permiteti-mi sa le urez La multi, multi ani inainte!!
Particip cu aceasta cea de-a doua reteta la concursul Masterchef la mine acasa cu Sun Food, organizat de Laura Adamache Retete Culinare si SunFood Fructe si Legume.
Prima reteta a fost Aperitive festive de Sfantul Vasile.
Forma de copt rotunda cu inel detasabil-28cm
Ingrediente pentru blat:
6 oua,
180g zahar pudra,
1 plic zahar vanilat,
200g faina,
50g ciocolata alba.
Mod de preparare:
Tin sa precizez ca imi plac enorm blaturile fara praf de copt, fara bicarbonat, fara otet, fara amidon. Un blat simplu cu doar 5 ingrediente!!
Deci, sa revin: se mixeaza galbenusurile cu jumatate din zahar, iar albusurile se bat spuma tare cu zaharul ramas si se amesteca cu galbenusurile.
Se adauga faina cernuta, ciocolata alba rasa si se amesteca usor, de jos in sus. Se toarna aluatul intr-o forma de tort unsa si tapetata cu hartie de copt si se coace in cuptorul preincalzit la 160 de grade timp de 45 de minute.
Aveti aici pozele in pasi.
Se lasa sa se raceasca in forma, dupa care se scoate si se taie de doua ori, rezultand trei blaturi subtiri.
Pentru jeleul de ananas:
1cutie de ananas bucati SunFood,
1 plic zahar vanilat,
1 plic gelatina,
3 linguri zahar.
Mod de preparare:
Conserva de ananas bucati de la SunFood se desface, se strecoara sucul si 10 bucati de ananas se pun pe o farfurie cu prosop absorbant. Acestea vor fi folosite la decor.
Din suc se pastreaza 100ml in care se pune gelatina la hidratat, iar restul de suc se pune cu dulceata de visine la fiert.
Bucatile de ananas ramase se paseaza cu blenderul vertical, apoi adaugam si zaharul, zaharul vanilat si punem compozitia la fiert.
Cand s-a topit zaharul, oprim focul si lasam sa se raceasca. Gelatina hidratata in sucul de ananas se pune la bain-marie sau la microunde si se tine pana se lichefiaza. Atentie, nu trebuie sa fiarba! Calduta se toarna in fir subtire in crema de ananas.
Se pune intr-un bol, se acopera cu folie alimentara si se da la rece.
Pentru umplutura cu dulceata de visine:
un borcan dulceata de visine(250-300g),
suc de ananas.
Mod de preparare:
Dulceata de visine se pune impreuna cu sucul de ananas la fiert
si cand scade putin si se mai ingroasa, stingeti focul.
Impartiti dulceata de visine in doua, apoi turnati-o pe cele doua blaturi mai groase-cel de jos si cel de sus, NU pe cel subtire din mijloc.
Pentru crema de mascarpone:
250g mascarpone,
250ml frisca lichida,
3 linguri de zahar pudra,
2 plicuri zahar vanilat,
1 plic de gelatina.
Mod de preparare:
Frisca se bate cu zaharul praf si zaharul vanilat. Mascarpone se freaca cu o furculita, apoi se pune treptat in frisca si se amesteca bine.
Gelatina se hidrateaza in apa rece, apoi se pune pe bain-marie sau la microunde pana se lichefiaza. Se toarna in fir subtire in crema de mascarpone si se amesteca. Eu le-am repartizat in patru boluri de 125g, le-am acoperit cu folie alimentara si le-am dat la rece.
Asamblarea tortului
Fulgii de migdale se trag intr-o tigaie fara grasime pana se auresc frumos, apoi se lasa la racit.
Impartiti dulceata de visine in doua. Pe doua felii de blat -folositi-le pe cea de jos si cea superioara-turnati dulceata de visine calda, cu tot cu suc,ca sa se insiropeze mai bine. Lasati-le la racit.
Apoi, puneti in forma de tort unul dintre blaturi.
Cand s-a racit, peste blatul de jos cu dulceata turnati o parte din crema de mascarpone-am folosit un bol de 125ml. Lasati la racit.
Cand s-a racit, peste crema de mascarpone adaugati jeleul de ananas-eu l-am maruntit cu un cutit.
Peste jeleul de ananas, puneti inca 125ml de crema de mascarpone.
Adaugati blatul din mijloc. Ungeti-l cu 125ml de crema de mascarpone. Rasturnati cel de-al treilea blat cu visinele in jos peste crema de mascarpone.
Lasati la frigider peste noapte.
A doua zi folositi cei 125ml de crema de mascarpone ramasa pentru a imbraca tortul.
Pentru ornat:
100g frisca lichida,
10-12 cirese confiate,
10-12 bucati ananas,
100g fulgi de migdale.
Pe margini puneti fulgii de migdale prajiti.
Bateti frisca lichida, puneti-o intr-un pos cu dui stelat si faceti 10 aveline pe suprafata tortului. In mijlocul tortului faceti un cerc cu aveline, iar una mare in mijloc. Printre aveline puneti cate o cireasa confiata si inca una in centrul tortului pe avelina uriasa.
Asezati si cele 10 bucati de ananas pe suprafata goala a tortului, intre primul rand de aveline si cele din mijloc.
Si a venit momentul sa taiem tortul: